Актрисата Ели Скорчева, която тази година има 70-годишен юбилей, ще получи Наградата за цялостен принос в киното на тазгодишното издание на кинофестивалът „Златната липа“. Ели Скорчева е известна със своите роли в театъра, телевизията и киното, като най-запомнящите и участия са във филмите „Адаптация“, „Търновската царица“, „Мадам Бовари от Сливен“, а последното голямо отличие получи в лентата на Стефан Командарев – „Уроците на Блага“, заснет през 2023 година.Това е първият филм, в който Ели Скорчева участва от 1992 г. насам. Филмът печели награда Кристален глобус на 57-ия международен филмов фестивал в Карлови Вари, Чехия. Тя ще посади своето младо липово дръвче в Алеята на липите край Старозагорската опера, където вече дават цвят дръвчетата, посадени от Мария Статулова (2013), Джанкарло Джанини (2014), Васил Махайлов (2015), Татяна Лолова (2016), Гинка Станчева (2017), Васил Банов (2018), Ян Енглерт (2019), Владимир Пенев (2021), Георги Мамалев (2022) и Любен Чаталов (2023).
В първата година от второто си десетилетие кинофестивалът „Златната липа“ въвежда и една нова награда – Наградата на публиката за най-добър филм от конкурсната програма. Победителят в тази нова категория ще бъде определян единствено и само от зрителите на фестивала, които ще имат възможност да гласуват за лентата, която ги е впечатлила най-много. Наградата на публиката ще бъде присъждана на заглавието, което събере най-много гласове.
От 1 до 5 юни старозагорци и гостите на града ще имат възможността да видят над 50 кинопродукции, от 18 държави. В конкурсната програма са включени девет заглавия.