Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов участва в представянето на сертификата за ваксинация срещу COVID-19, както и функционалността на електронното здравно досие. Сертификатът се връчва при поставяне на втората доза от препарата.
Системата стартира тази сутрин и работи в реално време.
Достъпът до нея става с електронен подпис, за да може да се защити сигурността. В сертификата се вижда кой е поставил ваксината и на коя дата се е случило това. Имената на човека са изписани на кирилица и на латиница. Той показва още кода, партидния номер на ваксината, нейното търговско наименование и в коя държава е поставена. Сертификатът може да бъде проверен от мобилен телефон чрез QR код. Той разполага с уникален номер не само за България, а и за целия ЕС.
Всеки български гражданин, който има електронен подпис, може да влезе и да разгледа досието си. Пациентското досие е изцяло ориентирано към пациента, интегрирано с националната здравно-информационна система. Всичко в системата постъпва автоматично.
Тези граждани, които нямат електронен подпис, от 1 февруари ще могат да поискат сертификат чрез личния си лекар. Личните лекари имат достъп до пациентските досиета и могат да го разпечатат.
На сертификата няма печат и подпис. Той се генерира от системата автоматично. За да не се допускат злоупотреби министърът беше категоричен, че са направени няколко системи за сигурност.
В досието е посочен и личният лекар на пациента, решения на ТЕЛК, издадени направления за прегледи, ваксини, прегледи при дентален лекар, резултати от изследвания, кръводарявания и др.
Към края на март електронната система ще бъде надградена и ще стане възможно издаването на направления за всички процедури от доболничната помощ, съобщи здравният министър.

Председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов сподели, че се усеща драстичния спад на заболяемостта в страната и по намалелия натиск към аптеките. „Дефицити почти няма. Все още са проблемни някои коагуланти, но те бяха проблемни и преди пандемията“, каза той.
Към момента 500 аптеки в страната работят с електронни рецепти. "Това е така, защото не всички софтуерни фирми са готови. В началото на февруари очакваме да се включат повече аптеки (около 1500) и въпросът ще бъде решен в голяма степен", обясни Костов. "Лекарите се притесняват да издават електронни рецепти, защото не всички аптеки ги приемат. Когато обектите се увеличат, ще нарасне и броят", допълни Костов. Засега в системата не може да се види досие с историята на издаваните рецепти на конкретния пациент. Една от целите на въвеждането на електронни рецепти бе да се елиминира посещението на пациент, инфектиран с коронавируса, при личните лекари и по този начин разпространяването на заразата.
"В електронното досие ще включим и протоколите за скъпоструващо лечение. Това е приоритет, работим по него, това е резултатът", отбеляза проф. Ангелов.