Известният еднометров шоколад на българката Биляна Тодорова-Екснер, собственичка на фирмата 1 Meter Chocolate вече може да се намери и в Казанлък. Уникалният и световно известен еднометров шоколад, произвеждан по рецепта на руските аристократи, е запазена марка на свищовлийката, омъжена от няколко години за немския бизнесмен и граф Франк Екснер фон Щофенбург.


сн: Биляна ЕкснерЕднометровият шоколад - млечен и натурален, е част от атракциите на витрината на хотел "Палас" в Казанлък, където от няколко дни събира погледите на посетителите.

Стопанката на хотела Костадинка Василева носи вкусното лакомство от туристическо изложение, на което присъства.

Шокаладът е дълъг един метър и с грамаж от 500 грама. Цената му е 30 лева.

Историята на уникалния еднометров шоколад и е повече от любопитна: започва през 1877 г. с войната между Руската и Османската империя, довела до освобождението на България.
Първият превзет от руската армия български град е Свищов, родният град насотящата производителка на еднометровия шоколад. Руският император Цар Александър Втори и главнокомандващият армията - Великият княз Николай Николаевич, разполагат Главната си квартира край града и оттам ръководят сраженията. Ежедневието в Императорската главна квартира освен военни действия включва и традиционните царски пиршества, а в менюто на аристократите задължително присъства шампанско и... шоколад...

Известните с предприемчивостта си Свищовски търговци бързо отговарят на търсенето и започват да произвеждат шоколад. А заради постоянните нужди на императорската свита го отливат в големи еднометрови форми. Така започва традицията на 1 METER CHOCOLATE.

Днес фамозният еднометров шоколад, дело на свищовлийката с благородническа титла, е сред най- желаните подаръци около Коледа за малки и големи любители на шоколада.