На 27 юли, сряда, от 21 часа площад "Севтополис" ще се превърне в своеобразен киносалон на открито. Кампанията Лятно кино с БНТ 1идва в Казанлък с филма на Светла Цоцоркова "Жажда". Заедно с него пътува и детска библиотека.

Входът за киносалона на площад "Севтополис" е свободен.

След топъл прием на фестивалите Сан Себастиан, Варшава, Цюрих, Хайфа, Хамбург, Лондон и Люксембург и няколко награди - от Минск, София и Вилнюс, филмът "Жажда" на режисьорката Светла Цоцоркова тръгва по кината в няколко града в България от днес.

Това е първият пълнометражен игрален филм на режисьорката, чийто къс "Живот със София" попадна в Седмицата на критиката в Кан. Освен блестящите дебютанти Моника Найденова и Александър Бенев в него участват Светлана Янчева, Ивайло Христов, Васил Михайлов, Стефан Мавродиев и Иван Бърнев.

В "Жажда" режисьорката възкресява спомени от детството си в странджанско село. Семейство със син тинейджър (Светлана Янчева, Ивайло Христов, Александър Бенев) живее на живописен хълм в малко селце. Въпреки безводието препитанието им е да перат чаршафи за близките хотели по морето. Трудното им, но спокойно съществуване е смутено от пристигането на баща и дъщеря - търсачи на вода, които обещават да им изкопаят кладенец.

Заснет в запуснато село край Сандански, филмът грабна критиката с магическата си сценография и светлината, пресъздадена от оператора Веселин Христов. Вероятно най-голямото признание за "Жажда" обаче идва от кинокритика на "Варайъти" Джей Уайзбърг, който нареди филма сред 10-те най-добри за 2015 г., редом до "Омарът", "Синът на Саул", "Каръл" и "Четиридесет и пет години".