Ако трябва да сме точни, празникът за нея е четворен. Днес светът празнува Международният ден на шахмата, който е обявен за такъв точно преди 50 години – на 20 юли 1966 година. Не е съвпадение, а намеса свише фактът, че точно преди половин век шахматист Номер 1 на Казанлък Петранка Драганова постига и своята първа победа като 10-годишно пионерче в състезание по шахмат. Тази година на 20 юли тя празнува още един юбилей – своя 60-и рожден ден. И пак по Божията воля, този ден е един от най-красивите и почитани християнски празници – Илинден. Така че, Пепи Драганова, честит четворен празник днес от името на казанлъчани, които малко или много са израснали с твоите победи.

Съвсем случайно стана влизането ми в шаха – разказва за първите си стъпки в най-мъдрата спортна игра Петранка Драганова. - Аз живеех в блока до пощата, където се намираше първият шахклуб в Казанлък. Бях на 9 години, децата играехме навън, заваля дъжд и ние се мушнахме в клуба на сухо. И така се започна. Първият ми учител бе известният днес д-р Йолевски, който за една вечер ме научи да местя фигурите, оттгова не излязох в шахклуба. Всяка свободна минута прекарвах в клуба, с любителите, с чичковците, бях детето на шахклуба. Израснах там, научих се на много неща от тази стара школа. После в един хубав ден се появи Иван Чапразов, който ни видя няколко деца и ни попита дали искаме да тренираме шах, а мен вече магията ме беше запленила. След 1 година станах за първи път шампион – в тогавашната група пионери до 10 години. И оттам-нататък - във всяка възрастова група – деца, младежи, жени, сеньори, съм била шампион на България.”

И на 60 години, Царицата на шахмата в Казанлък признава: „Ще продължавам да играя, докато мога да печеля титли, не понасям загубите.” Шахът е каляване на характера, дава силата в трудните житейски моменти, мъдростта да преодоляваш препятствията и да продължаваш напред. Шахматът е моят живот и когато стъпиш на върха, искаш да се задържиш там – да се бориш сам. Но въпреки ежедневното доказване и спортни битки, Петранка Драганова е категорична - и през следващите 50 години би играла шах. Стига да побеждава.

Петранка Драганова е държавен шампион във всички възрастови групи, още с първото си излизане на състезание. През 1973 г. женското шахматно ядро на Казанлък прави истински бум, като става републикански шампион. Същата година 16-годишната Петранка постига победа и няколко ремита срещу непобедимата тогава съветска гросмайсторка Лемачко. Победните й серии продължават, като само преди няколко дни, за една седмица тя се поздрави с няколко титли – стана индивидуален и отборен щампион в Държавното първенство по шахмат за сеньори, а на международната спартакиада за учители завоюва две първи места и спечели единствените златни медали за цялата Старозагорска област.

Шампион се става с вроден талант, труд и характер, казва още юбилярката. За нея обаче истински шампион е този, който не само печели титли, а който „не се е отлепил от земята” и посочва, че истински се възхищава на българската шахматистка Антоанета Стефанова – мъжко момиче, с мъжки характер, категорична е ветеранката в спорта. Иначе се е учила от стила на Анатолий Карпов, но идол в шаха няма.


Като треньор на деца за нея водещото е спортът да доставя удоволствие. Целта ми е тези деца, които са избрали шаха, не на всяка цена да стават първи, а да развиват качества и да бъдат полезни на себе си.

Иначе малцина знаят, че в живота на Петранка Драганова не са само лъскавите купи, първите места и златните медали. Треньорът й Иван Чапразов се разболява много рано и се налага тя сама да пътува по състезания и да се справя с всички технически и битови неволи, свързани с участията й.

На 38 години се разделя със съпруга си и сама отглежда двете си деца – Красимира и Костадин. Години наред се бори за оцеляването на своето малко семейство. Благодарение на човещината на кмета Иван Гороломов не остава без покрив над главата, примирява се с всякаква работа, включително години наред и като пазач на паркинг. За радост, трудните години вече са зад гърба й. Днес Петранка Драганова е уважаван председател и треньор на Шахматен клуб „Казанлък 21”, преподавател е по шах в ОДК „Св. Иван Рилски”, намирасъдействие и разбиране от директорката на ОУ „Георги Кирков” Любомира Абдишева, така че през зимните месеци нейните възпитаници тренират в топла и уютна зала в училището. Шахматист номер 1 на Казанлък има подкрепата и на сегашния кмет на община Казанлък Галина Стоянова.

След дълги години на борба за оцеляване Петранка Драганова вече се радва на повече спокойствие в личен план. Тя продължава да не пропуска нито едно състезание, както индивидуално, така и отборно с Диана Димитрова, член на казанлъшкия шахматен клуб. С много внимание тренира децата от своята школа, води ги по състезания и им предава обичта си към спорта.

Днес Петранка Драганова е щастлива, че все още сили и подкрепа й дава нейната 93-годишна майка Стилиана, а като Божи дар са двете й внучета – Кристиян и Никол, за отглеждането на които помага на своята дъщеря, която е завършила НСА, специалност "Шахмат". И макар да са на три месеца, Петранка крои планове за двете мъничета - чакам с нетърпение да пораснат още малко, да започнем да учим думички, навици, след още малко ще извадя и шахмата, подсмихва се тя, като искрено се надява малките да поемат нейния път.