Двоен празник за детска градина „Буратино“

На 1 юни детска градина „Буратино“ отбелязва двоен празник. На 1 юни 1933 г. за първи път отваря врати първата в страната ведомствена детска градина – тази в Държавната военна фабрика – Казанлък, днешен „Арсенал“. Оттогава са изминали 87 години, в които градината за арсеналските деца се е разширявала като сграден и материален фонд, променяла се е методически и организационно, според новите изисквания за обучение.

Днес детската градина за първи път посреща своите възпитаници след два месеца и половина, заради карантината от пандемията COVID - 19. Децата във всяка група са посрещнати поотделно и по различно време, като са спазени всички регламентирани противоепидемични мерки, в присъствието на медицинското лице на детското заведение. В днешния ден общо 39 деца са посетили градината, което е 1/3 от общи им брой, като тенденцията е броят им да се увеличава занапред. През времето на карантинния период всеки педагог е работил с децата от групата си виртуално, като се е разчитало на помощта на техните родители.

Преди празника Първи юни, преподавателите, пак по групи, са украсявали и са подготвили изненади за своите възпитаници. Украсени са входните помещения на групите и оградата на детската градина. Заради изискванията да няма струпване на деца и персонал, празникът ще бъде отбелязан по групи. Изненади за тях ще има и от музикалния педагог г-жа Колева.

„При нас организацията е улеснена, защото всяка група е в отделна сграда и така противоепидемичните мерки и изисквания се спазват без проблеми“, сподели директорът Стефка Ганчева.

Първолета Петкова