Двама казанлъчани в Инициативна група за Единение на нацията

Казанлъчаните инж. Владимир Чучумишев и преподавателят по физика Теодосий Теодосиев са част от Инициативната група за област Стара Загора, която споделя идеите на Инициативен комитет за Национално единение „6 септември“. В навечерието на празника на Съединението на Източна Румелия с Княжество България Инициативният комитет апелира за ЕДИНЕНИЕ на нацията.

В тази връзка, на 4 септември 2020 г. в различни градове на България ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметни плочи на жертвите преди и след 9 септември 1944 г. с призив празника 6 септември – Ден на Съединението на България, да честваме и като Ден на Единението на нацията.

„Това ще се постигне, когато разумните хора изкажем цялата истина и на тази основа се помирим и уважим паметта на всички онези наши сънародници, които загубиха живота си в отстояване на своите идeали за доброто на България. Миналото трябва да бъде извор на мъдрост, а не да бъде препъникамък пред нацията. Нужен ни е катарзис, пречистване на душите ни от ръждата на омразата. Не можем да живеем цял живот с мъст и омраза. Поради това отново и отново призоваваме да се помирим, да оставим на поколенията след нас един свят по-добър, по-красив, по-човечен, по-мъдър от този, в който живеем до днес“ се казва във Възвание до гражданите на Република България.

Председател на Националния Инициативен комитет е акад. Георги Марков, Петко Н. Колев е съпредседател. Те са вдъхновителите на проявата не само в София, но и в цялата страна.

Област Стара Загора е част от събитието. Инициативната група се състои от 12 души – общественици от областния град и региона: проф. Цанко Яблански, Венелин Каравичев, Олег Стоилов, Алексей Стоев, Вени Петрова, Светлана Славова, Теодосий Теодосиев, Владимир Чучумишев, Тони Куцаров, Динко Цвятков, Слава Драганова, Мирчо Христов.

На 4 септември 2020 г. Инициативната група от област Стара Загора организира поклонение пред Паметника на загиналите антифашисти 1923-1944 г. и Паметната плоча за жертвите на Народния съд в Стара Загора. Участието е само в лично качество – без представителство на партии, институции, НПО и други, уточняват инициаторите.

Началото на събитието е в 10.00 ч., а сборният пункт е в 9.45 ч. до „Гъбата“ в градината пред Драматичен театър „Гео Милев“.