Раковина на 17 000 години, забравена повече от 80 години в музейна колекция, се оказа най-старият познат духов музикален инструмент от този тип, след като археолози установиха, че е била модифицирана от праисторическите си собственици, за да се ползва като рог.
Открита за първи път в богато украсената пещера Марсулас в Пиренеите през 1931 г., голямата раковина първоначално е била пренебрегната от археолозите, които предполагали, че е просто съд за напитки, използван от хората от палеолита, чието стенно изкуство украсява стените на пещерата.
Но повторното изследване на раковината, извършено по време на неотдавнашен опис на предметите в музея в Тулуза, Южна Франция, разкрива, че всъщност тя е била внимателно пробита и оформена, за да може да се постави мундщук.
Черупката е дълга 31 сантиметра и широка 18 сантиметра и някога е принадлежала на голям морски охлюв от вида Charonia lampas.
Във върха на черупката е бил пробит тесен отвор за мундщук, а цялата раковина е покрита с червени пръстови отпечатъци.
"Почти сме сигурни, че тази черупка е преобразена от човешки действия, а не както е било обявено първоначално през 30-те години на миналия век", каза Жил Тосело, археолог и специалист по пещерно изкуство от Университета в Тулуза.
За да провери хипотезата, че раковината е била използвана като инструмент, екипът е привлякъл помощта на музикант, за да провери дали може да свири на раковината - музикантът е успял да произведе три ноти (горно и долно "до" и "ре").
Това е първият път, когато можем да видим доказателства за връзка между музиката и пещерното изкуство в европейската праистория", казва Тосело.
Известно е, че обществата от Океания до Европа, Индия и Япония използват раковини като музикални инструменти или свещени предмети. И докато флейти, направени от кости, са били използвани още преди 35 000 години, до момента няма нито един известен пример за инструмент от раковина от толкова ранен период.
Въглеродното датиране на раковината "Марсулас", кръстена на пещерата близо до Тулуза, в която е намерена, установява, че е на около 17 000 години.
Сега екипът е създал 3D модел на раковината, за да разследва как е бил използвана като музикален инструмент, без да уврежда оригиналния артефакт.

Изследването е публикувано в списанието Science Advances.