Предложените за въвеждане нови противоепидемични мерки от Министерство на здравеопазването са продиктувани от рекордната заболяемост и усложнената обстановка.
Предлага се удължаване срока на обявената извънредна епидемична обстановка с 4 месеца – до края на месец март 2021 г.
Присъствените занятия, практики, стажове и др. във всички университети, училища, детски градини, ясли и всички форми на извънкласни дейности да бъдат прекратени.
Преустановяват се всякакъв тип колективни спортни мероприятия, конгресно-конферентни дейности, семинари, конкурси, културни и други развлекателни мероприятия, частни тържества.
Продължава забраната за посещения в дискотеки, пиано барове, нощни барове, вариетета и клубове.
Предлага се преустановяване на работата на заведенията за хранене, развлечения, ресторанти, заведения за бързо хранене, увеселителни, игрални и питейни заведения, кафе-сладкарници, нехранителни магазини, големи търговски комплекси.
Допуска се доставка на храна по домовете.
Остават да работят аптеки, дрогерии, пощи, банки, застрахователни компании.
Преустановяват се вътрешни и външни екскурзии.
Към момента научните данни показват, че ако мерките бъдат предприети, резултат от тях ще има най-малко след осем дни. Всяка мярка ще бъде обсъдена детайлно.
„Ние не налагаме локдаун. Вярваме, че заедно ще го наложим. Време е отново да се обединим в името на живота. Няколко седмици дисциплина ще са равни на хиляди спасени животи“ – каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.