"Добре дошли в Аржентина" ще звучи на 16 май


На 16 май от 19 часа в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ за първи път в Стара Загора ще бъде представен концерта-спектакъл BIENVENIDO ARGENTINA. За всички, избрали уютната зала на Библиотеката, предстои вълнуваща среща с аржентинската музика и познатото и непознато творчество на майстора-обновител на аржентинското танго Астор Пиацола. Ще прозвучат песните на Карлос Гуаставиньо, „Четирите годишни времена“ на Астор Пиацола и негови песни в изпълнение на Линка Стоянова-сопран, Инструментално трио в състав -Димитър Косев- пиано, Ангел Василев-цигулка, Денислав Джелепов-виолончело и солисти на балета на Държавна опера-Стара Загора. Режисьор на концерта-спектакъл е Славчо Николов, който ще оживи сценичното пространство с прожекция на кадри от филма „Хенри ІV“, в която музикалният фон е емблематичното за Пиацола танго „Обливион“. В програмата е включена и Ave Maria на Астор Пиацола.

Астор Пиацола е аржентински музикант - инструменталист и композитор.Известен е като големия обновител на аржентинското танго. Започва да учи да свири на бандонеон от 8-годишен, става един от най-вдъхновените изпълнители на този инструмент. През 1939 г. влиза в състава на оркестъра на Анибал Троило - сред най-славните танго оркестри за всички времена.С творбата си Буенос Айрес от 1953 г. революционно съчетава бандонеона със симфоничен оркестър. Неговата собствена формация, Октет Буенос Айрес, през 1955 г. слага началото на новата ера в тангото.


Астор Пиацола е сред вдъхновителите и от изигралите най-важна роля в живота на великия китарист Ал Ди Меола.

Пиацола е известен с това, че е наричан баща и създател на Танго Нуево - нов и революционен стил, в който джаз ритми и класическата музика се смесват с тангото. В началото Танго Нуево е било отхвърлено в родината си - Аржентина, но в крайна сметка е оценено и признато в цял свят.