Спасителен план за действие за паметника на връх Бузлуджа се очаква да бъде изготвен от експерти на европейската неправителствена организация „Европа Ностра". Това бе съобщено днес по време на пресконференция на областния управител на Стара Загора Гергана Микова и арх. Дора Иванова, която преди три години предложи проект за съхранение на монумента.Стана ясно, че се очаква експертите да пристигнат в България през лятото, а до края на годината трябва да бъде готов спасителният план за действие, който те ще изготвят за паметника на Бузлуджа.


Внушителното съоръжение, някогашна гордост на социалистическото строителство, е сред седемте най-застрашени културно-исторически обекти в Европа, според оценката най-голямата европейска неправителствена организация за опазване на културното наследство „Европа Ностра“. Фондацията на младата архитектка Дора Иванова „Проект Бузлуджа“ е част от мрежата на „Европа Ностра“, в която членуват над 250 сдружения от 47 страни. Българският паметник е в класацията заедно с други значими обекти от Албания, Великобритания, Гърция, Румъния, Турция и Австрия.


„Попадането на Бузлуджа сред седемте най-застрашени обекти в Европа е протегната ръка към нас. Президентът на „Европа Ностра“, световноизвестният тенор Пласидо Доминго, не случайно нарече паметника Бузлуджа изключително съкровище на Европа. Класирането на монумента ни гарантира изпращане на експерти в България, които ще се срещнат с представители на държавни институции, отговорни за опазването на монумента, а после ще изготвят безвъзмездно спасителен план и ще представят варианти за финансиране на реставрацията на паметника“, обясни арх. Иванова. „Европа Ностра“ няма да осигури пряко финансиране на евентуалните възстановителни дейности, но попадането на паметника Бузлуджа сред 7-те финалисти отваря повече възможности за спасяване на разрушения монумент, което е голям шанс, според арх. Иванова.

Според Гергана Микова, обмисля се привличането на млади специалисти от УАСГ и от университети по строителство и архитектура от чужбина за техническо обследване на конструкцията на паметника. „Вече има заявен интерес към тази идея. За младите хора това ще бъде професионално предизвикателство и те ще работят на доброволни начала. След това вече ще можем да помислим за отваряне на обекта за туристи. На първо време това е нашата цел, защото цялостното възстановяване на паметника е дългосрочна задача, свързана с големи инвестиции“, каза Микова, и добави, че на Бузлуджа вече има осигурена охрана.