В Навечерието на Коледа паметната плоча на първите лютиери в Казанлък ще бъде поставена на южната фасада на сградата на бул „23 Пехотен Шипченски полк” 17, след като общинските съветници единодушно подкрепиха предложението, произлязло от Инициативен комитет по повод 100 години лютиерство в Казанлък.

През 1918 година казанлъчанинът Димитър Георгиев Саранеделчев създава първото в Казанлък и едно от първите в България професионално лютиерско ателие. Изработените в него струнни музикални инструменти впечатляват с майсторство и намират добър прием навсякъде, въпреки трудните следвоенни години. Художниците Иван Милев, Иван Пенков, Станю Стаматов, композиторът Петко Стайнов, роднините му Маньо и Генчо Стайнови, както и други представители на тогавашния интелектуален елит, са сред честите посетители в ателието на Димитър Георгиев. Те го подтикват да участва в обявения през 1922 година от Пловдивската търговско-индустриална камара конкурс за изпращане на един човек в Германия за усъвършенстване на лютиерското изкуство. Димитър спечелва конкурса и след обучение в градовете Лайпциг и Маркнойкирхен се завръща в Казанлък в началотот на 1924 година. Тук, на базата на досегашното лютиерско ателие заедно със своите братя Петко, който само месец по-късно почива, Боньо и Иван основават първата в България фабрика за струнни музикални инструменти „Кремона”. В продължение на много години Димитър със своите братя обучават много нови лютиери, които от своя страна учат други на майсторлък и така Казанлък 100 години поддържа славата си като град на лютиерското изкуство.

На паметната плоча ще бъде изписан текстът: „ В двора на тази сграда се е намирало лютиерското ателие, създадено през 1918 година от Димитър Георгиев Саранеделчев (1892-1969 г.). През 1924 г. ателието се преобразува в първата в България фабрика за струнни музикални инструменти „Кремона”.”

Идеята за паметната плоча е на казанлъшкия лютиер Андриян Андреев, а Инициативният комитет за събирането на подписката от гражданите и за реализацията на идеята е в състав СНЦ "Съюз на лютиерите в България"- Казанлък, с председател Пламен Милчев, "Кремона - България" ЕООД- Казанлък, с изпълнителен директор Елена Гамова и дългогодишният съдия Стефан Саранеделчев, родственик на първите казанлъшки майстори на струнни музикални инструменти.

След вземане на решението от ОбС се очаква в навечерието на Рождество Христово, в годината на вековния юбилей на лютиерството в Казанлък, паметната плоча на Димитър Георгиев да бъде поставена на мястото, където това изкуство се е зародило в града на розите.