До 30 юни удължават извънредната епидемична обстановка

Удължават извънредната епидемична обстановка с 15 дни - до 30 юни 2020 година. Това става при спазване на изискванията, в които се предвижда главният държавен здравен инспектор да представи оценка и доклад, съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

В България броят на заразените е 2889, а починалите са 167. Според министърът това ниско равнище се дължи на предприетите мерки.

Няма нови мерки, които да се прилагат. Заповедите на министър Ананиев остават да действат и са в 3 основни направление. Продължава да действа временното ограничаване на влизането на граждани на трети страни на територията на страната, с изключение на няколко балкански страни - Черна гора, Босна и Херцеговина и Сърбия. За останалите страни се чаква общо европейско решение. Ако границите са отворят, това ще стане най-рано от 1 юли.

Второто направление е свързано с противоепидемичните мерки. Те включват социална дистанция, хигиена на ръцете, дезинфекция и носене на маски. Единствено задължително остава носенето на маски в публичния транспорт, а на закрити места носенето е препоръчително.

Третата мярка е свързана с въвеждането на ограничение на масовите мероприятия. Новото, което влиза в заповедта, е, че на закрити места капацитет ще е 50% - или заемане на местата през една седалка.