Днес (31 май) е Световния ден без тютюнев дим, който се отбелязва всяка година по инициатива на Световната здравна организация (СЗО). По традиция се провеждат поредица от мероприятия с насока към повишаване на осведомеността относно вредните и последиците от употребата на тютюн и излагането на вторичен дим, както и за отказване от тютюнопушенето.
За 2022 г. темата за Световния ден без тютюн, определена от СЗО е „Тютюнът – заплаха за нашата околна среда“, припомнят от Регионалната здравна инспекция-Стара Загора (РЗИ).
Целта на кампанията е да насочи вниманието на обществеността за въздействието на тютюна върху околната среда – от отглеждането, производството, разпространението и отпадъците. Това ще мотивира пушачите с още една допълнителна причина да се откажат от тютюнопушенето.
Министерство на здравеопазването чрез РЗИ - Стара Загора си поставя за цел да се насочат усилията към реализиране на ефективни превантивни дейности по отношение на преодоляване на тютюневата зависимост. Една от възможностите е безплатна консултация в Консултативен кабинет за отказ от тютюнопушене. Активните пушачи могат да се възползват от различни безплатни услуги: консултации за отказване от тютюнопушене, измерване на въглеродния оксид в издишания въздух и количеството на карбоксихемоглобин в кръвта на пасивни и активни пушачи (чрез апарата „Smoker lyzer”) и др.
Желаещите да се възползват от споменатите услуги могат да си запазят час на телефон: 0882442999.
Адрес на кабинета: РЗИ - Стара Загора, Стара Загора, ул.“Стефан Караджа“ № 10.
РЗИ предвижда различни инициативи в областта, посветени на Световния ден без тютюнев дим. В община Казанлък, от Консултативния кабинет ще посетят Клуба на пенсионера в Долно Изворово, обучителни дейности и демонстрация с пушещата кукла Сю ще има в детските градини в Копринка и Долно Изворово.