Най-авангардната българска дизайнерка, артист в областта на пърформанса, инсталацията и обекта преподавателката в Националната художествена академия, казанлъчанката доц. д-р Мариела Гемишева издаде новата си "Време и стил. Контури на историята на модата през XX век" .
От няколко дни книгата, дело на издателство „Колибри“ може да се намери по книжарниците в страната.


На представянето на „Мода и стил“ Мариела Гемишева сътвори истински моден спектакъл с участието на нейни студенти от специалността "Моден проект", както и самият модел на корицата на книгата младата певица Ива Янкелова.
Книгата е увлекателен разказ за историята на хората през модата на 20 век, и според редакторката на книгата Силивя Недкова, „мъдра и много интересна книга, която дава елегантна перспектива на равносметката за 20 век."

сн: Мариела Гемишева

Самата Мариела Гемишева е категорична, че „Модата е една огромна територия за "разпознаване" и идентифициране на личността, както и че „в модата трябва да избираме, не да се подчиняваме“, както и че „следваме модата, тъй като нейните ценности ни се предлагат не по авторитарен, а по парадоксален начин, правилата й са както институционални, така и подмолни“.
Мариела Гемишева е възпитаничка на казанлъшкаат Художествена гимназия. Четирикратна носителка на модния български „Оскар“ -"Златна игла". Завършила е в Академията за архитектура, дизайн и изкуства в Прага. Има дисертация на тема „Иновативни форми на пърформанса в модния дизайн през 90-те години на ХХ век в Западна Европа“.
От 2002 година Гемишева преподава моден дизайн в Национална художествена академия в София, член е на Института за съвременно изкуство.


Преди няколко години в Шипковата къща в Казанлък с авангарден пърформънс дизайнерката сътвори своя парфюм от розово масло в патронени капсули, изработени в „Арсенал", под името „гънс енд роузес"


сн: ПРЕС ТВ

Дело на казанлъшката дизайнерка са и последните рокли на казанлъшката Царица Роза и нейните две подгласнички.

Мариела Гемишева има и номинации за „Жена на годината“.