Детска градина ” Пчелица” е единствена в общината  със статут на екоучилище

Детска градина ” Пчелица” е първото учебно заведение в община Казанлък, което е част от училищната мрежа на Програмите "Екоучилища" и "Учим за гората", със статут на екоучилище, това поясни неговият директор Надежда Цочева.
Този мащабен проект е подкрепен от Фондация за европейско образование, в която членуват над 70 държави от Европа, Северна и Южна Америка, Африка и Океания. Идеята на Фондацията е да разпространи своите пет програми „ Син флаг”, „ Екоучилища”, „ Млади репортери за околната среда”, „ Зелен ключ” и „ Учим за гората”. „ Основната идея на тези програми е да подготвят ново поколение, което да действа тук и сега, младите хора да се информират, да получат практически умения, за да оставят зад себе си една природа, която ние реално не сме получили като наследство от нашите родители и от поколенията преди тях, а просто сме я взели назаем от децата си”, коментира Надежда Цочева.
От началото на учебната година ОДЗ „ Пчелица” работи по проект „ Обичам и пазя гората и водата” по програма „ Учим за гората”. Неговата цел е да бъдат поощрени децата и техните родители да възприемат гората като основно образователно средство и да се стараят да я опазват и ценят. Създаването на Екокомитет, в който основна роля имат децата, подпомагани от родители и учители, оценка за околната среда, в която растат децата, създаване на екокод – обещание и призив на децата към обществеността, са част от дейностите по проекта, разказва координаторът на проекта Марияна Георгиева.
Екип преподаватели от детското заведение представи проекта „ Обичам и пазя гората и водата” по време на организираната от Българско движение „Син флаг“ Национална конференция по проект „Училищната мрежа на Програмите "Екоучилища" и "Учим за гората" - модел за успешно сътрудничество за устойчиво развитие, опазване на околната среда и екологично образование”. За резултатите до момента градината получи сертификат за участие в програмата „Учим за гората”.
Детска градина „Пчелица” е и в начален етап на реализация на Проекта „Да намалим отпадъците“, финансиран от Фондация WRIGLEY чрез Международната координация на Програма „Екоучилища“. „ Изключително важно в тези проекти е участието на родителите, защото подкрепяйки децата си, те се включват в дейностите и преосмислят своето поведение спрямо природата и околната среда”, коментира Евгения Ангелова – главен учител.
Директорът на казанлъшкото детско заведение Надежда Цочева поясни още, че „Екоучилища” и „Учим за гората” в България повече от 20 години успешно налагат ново и модерно образование за устойчиво развитие. Сътрудничеството, методическата и организационна помощ, която получават училищата по програмите, възможността за партньорства в страната и чужбина се координират от Движение „Син флаг”.