Детска градина №7 „Буратино” празнува своята 90-годишнина с пъстър и весел спектакъл, който малчуганите и техните наставници представиха на сцената на Дома на културата „Арсенал” на 26 май.

Родителите, близките и официалните гости станаха съпричастни на голямото събитие, което чества едно от най-старите детски заведения в страната, създадено през 1933 година в тогавашната Държавна оръжейна фабрика. То е единственото запазено в областта, което се намира на територията на промишлено предприятие – „Арсенал” АД. През годините буратинчетата винаги са имали силната подкрепа от казанлъшките оръжейници, тя бе видна и на това тържество – в подготовката на декорите, сред които бе включен и макет на портала на дружеството, с подаръци, цветя и сладки изкушения, с участието на детско-юношеската формация на Фолклорен ансамбъл „Арсенал”, с ръководител Ваня Минчева, в юбилейната програма.


Директорката на градината Гергана Палиева припомни накратко историята на детското заведение, възпитало и дало старт в живота на голяма част от 90 поколения казанлъчани. Според думите й, тази история ще продължи да се пише, а възпитаниците на градината ще продължат да мечтаят без граници и да сбъдват тези свои мечти. Вече пораснали, както е традицията, те ще станат добри хора и достойни граждани на Казанлък, допълни тя.
Сред официалните гости бяха кметът на Община Казанлък Галина Стоянова, която е и една от бившите директорки на ДГ „Буратино”, заместникът й Ахмед Мехмед, Христо Стрешков – директор управление на процесите в „Арсенал” АД и други. Генералният директор на "Арсенал" АД инж. Николай Ибушев изпрати поздравителен адрес до колектива и възпитаниците на детското заведение. С празнични адреси се обърнаха към тях и синдикалните организации на КНСБ и КТ „Подкрепа” в „Арсенал” АД, ръководствата на ОУ „Св. Паисий Хилендарски”, ПГ „Иван Хаджиенов” от детските градини „Славейче”, „Юрий Гагарин”, „Мечо Пух” и други.

В спектакъла взеха участие децата от четирите групи в градината и от филиала в Горно Черковище. Красиви танци, пресъздаващи различни обичаи – нестинарство, розобер...стихотворения и песни, заедно с ефектни светлинни ефекти превърна празника във феерия от цветове и звуци. В спектакълът се включиха и бивши възпитаници на градината – Елена Николаева изпя „Една българска роза”, неофициален химн на страната, а и на Казанлък. И както на всеки юбилей, на сцената имаше и торта. Тя не беше истинска, а изкусно изработена от сръчните ръце на казанлъчанки.