Д-р Красимир Пейчев: Оптимист съм за бъдещето на ДКЦ  „Поликлиника - Казанлък“

Доктор Красимир Пейчев е роден на 16 октомври 1959 г. в Казанлък. През 1977 г. завършва казанлъшката Природоматематическа гимназия „Никола Обрешков“. Дипломира се като лекар през 1985 г. във Висшия медицински институт „Ив. П. Павлов“, Пловдив. Има защитени специалности по хирургия и онкология.

През 2020 година д-р Красимир Пейчев печели обявения конкурс за възлагане управлението на ДКЦ „Поликлиника - Казанлък“ ЕООД. С решение на Общинския съвет от 21 декември 2020 година той е избран за управител на дружеството.

Семеен, с една дъщеря, която е лекар-педиатър. Радва се на двама внуци.

Съпругата му също е лекар – д-р Генка Пейчева, специалист по детски и инфекциозни болести.

- Д-р Пейчев, първо искам да Ви честитя назначението като Управител на ДКЦ „Поликлиника - Казанлък“ и да Ви пожелая постигане на целите, заложени в Концепцията Ви за развитие на дружеството.

- Благодаря. Много бих се радвал наистина да постигнем с колегите колкото се може повече от предначертаното.

- Вашата кариера като лекар започва от „Арсенал“. Какви спомени имате оттогава?

- Да, така е. Това ми беше първото назначение като млад лекар. В „Арсенал“ завеждах хирургическия кабинет. Това беше моето „кръщене“, така да се каже. Още тогава ми се е налагало да вземам бързи и адекватни решения. Това много ми помогна в бъдещата ми работа, макар че в Работническата поликлиника на завода се задържах само една година. Но един лекар винаги си спомня първите си назначения и първите ситуации, в които е изпадал и е трябвало да се действа експедитивно, целенасочено и компетентно. Тогава проличава добрата подготовка и умението да се справяш така, че да спасиш човешки живот или да се пребориш за последващото стабилизиране на пострадалия. Така че – няма как да забравя тази година.

Д-р Красимир Пейчев със съпругата си д-р Генка Пейчева

- Къде продължи след това Вашата кариера?

- След това продължих да работя като хирург в Окръжна болница и болница "Тракия“ в Стара Загора. Близо 35 години, в които натрупах достатъчно опит не само като хирург, но и като онколог. Чувствам удовлетворение от постигнатото през изминалите повече от три десетилетия, защото успях да помогна на много хора и спасих много човешки животи. Нали все пак това е нашето призвание.

- Досега сте се занимавали с оперативна работа. Спечеленият конкурс за Управител на ДКЦ „Поликлиника - Казанлък“ Ви отваря врати към административната дейност. Това е нещо ново за Вас. Чувствате ли го като предизвикателство?

- Да, Вие правилно казахте, че дейността е съвсем различна. Едното няма нищо общо с другото. В този смисъл наистина е предизвикателство, което аз съм приел и ще бъда щастлив, ако се справя. Бих казал обаче, че дейността не ми е съвсем чужда, защото имам завършена специализация по Здравен мениджмънт. Считам, че имам подготовка и това го доказват добрите резултати от проведения конкурс. На теория. Остава да се реализира практическата част на концептуалните намерения.

- Какви са мотивите, за да направите тази промяна в кариерното си развитие?

- Вече споделих, че 35 години съм се занимавал с оперативна работа. Разбирате, че навлизам в последните години преди пенсия. Мандатът като управител на ДКЦ е тригодишен и възнамерявам тези последни три години да ги отдам изцяло на хората от Казанлък и региона. От тук тръгнах като лекар. Искам тук и да завърша кариерата си, макар и като администратор.

- А ако се наложи да потърсят Вашата помощ като специалист хирург или онколог, с което сте се занимавали през последните години?...

- О, никога не бих отказал да помогна. Опитът винаги трябва да се споделя, защото това определя по-нататъшното развитие и усъвършенстване на медицината и практиката. Пациентите вярват и се надяват на нас. Пък и Хипократовата клетва си остава за цял живот.

- Как намирате състоянието на ДКЦ „Поликлиника - Казанлък“ към момента?

Ремонтът на Поликлиниката вече е в ход

- Поликлиниката е строена в края на седемдесетте години на миналия век. Само като споменем „миналия век“, става ясно, че говорим за едни далечни времена. Говорим и за една друга политико-икономическа система. 40 години не са малко. За това време сградата се е амортизирала, техниката е остаряла, макар през годините да се е обновявала. Вече са променени изискванията към този вид сгради. А ние трябва да бъдем в крак с времето и новите медицински технологии, ако искаме да бъдем полезни на хората. Трябва да предложим по-високо качество на услугите на нашите пациенти, да им създадем по-големи удобства. Това е свързано и с условията на работа на персонала в поликлиниката. Те също трябва да бъдат променени. Културата на обслужване трябва да бъде на по-високо ниво. Всичко това има здрава взаимосвързаност и ние трябва да се стремим да я постигнем като цел, наред с всички останали предначертания.

- Работата по фасадата на поликлиниката. Какво друго включва планът за промяна в ДКЦ?

- Както казахте, в момента се работи по външната изолация на сградата и подмяната на дограмата. Първият етап на обновлението включва топло- и хидроизолация на покривната конструкция. Може би тук е мястото да отправя призив към гражданите и пациентите на ДКЦ – нека да бъдат внимателни при преминаване вблизост, макар да има поставени предпазни мрежи. Искам да помоля за търпение от тяхна страна. Но те трябва да знаят, че всичко, което се предприема като подобрения и ремонти е насочено точно към тях – към подобряване на средата и условията на обслужването им.

Освен ремонта на фасадата, предстои да се подмени и ел. инсталацията и осветлението в общите части. В по-далечна перспектива се мисли за газифициране на ДКЦ, подмяна на водната и ел. инсталация на цялата сграда. Навярно тези дейности ще се пренесат и в следващия мандат, заради самия обем на работата. Разгърнатата площ на сградата е около 7 дка, за което е необходим голям ресурс за изпълнение на обновителните дейности. Те ще се изпълняват по проект, финансиран от Националния доверителен екофонд. Общата стойност на проекта е около 800 000 лв., от които безвъзмездната помощ възлиза на над 680 000 лв. и съфинансиране от общинския бюджет – 150 000 лв. ДКЦ „Поликлиника - Казанлък“ ЕООД е 100% общинска собственост.

- Бихте ли споделили какво ще бъде новото и различното по отношение на перспективното развитие на ДКЦ.

- Като непосредствени задачи пред ръководството стои разширяването на продуктовия портфейл, включвайки нови специализирани услуги. За целта сме обявили набирането на лекарски персонал – специалисти по кардиология, урология, съдов хирург, детски хирург и др., с което ще бъде улеснена работата на общопрактикуващите лекари и пациентите, търсещи такива услуги. Предстои закупуването на нов рентгенов апарат. Вече разполагаме и с автомобил на дружеството, осигурен ни от Общината, за което съм безкрайно благодарен на общинското ръководство и лично на кмета Галина Стоянова. Във връзка със спазването на противоепидемичните мерки поставихме бактерицидни лампи на няколко места в сградата. Вече отворихме и триажен кабинет за прегледи на пациенти с грипоподобни симптоми със съмнения за коронавирус. След преглед те ще бъдат насочвани за лечение. Тази услуга е предназначена за пациенти без направление от общопрактикуващ лекар или без здравна осигуровка. Кабинетът ще работи в делничните дни. Във връзка с изпълнение на държавния имунизационен план съвсем скоро имаме намерение да открием два имунизационни кабинета с лекар и медицинска сестра. Единият ще бъде стационарен, а другият – мобилен.
Предстои още много работа…

- Желанието е онова, което прави преодолими трудностите и постижими целите. Вие сам сте изявили желание да работите в посока подобряване условията и дейността на поликлиниката. Да разбирам ли, че гледате с оптимизъм на предстоящите промени?

- Оптимист съм, разбира се. Нашето желание е насочено към подобряване условията за работа на медицинския персонал, с което искаме да привлечем и да задържим тук повече млади специалисти. Общината има нужда от такива кадри и много бих се радвал да осъществим това си намерение. Гледам с надежда към бъдещето.