Правителството ще внесе в близките дни в Народното събрание закон за борба с тероризма, за да се подобри нормативната база и да можем да действаме адекватно при такива заплахи, съобщи днес в Стара Загора Цветан Цветанов, председател на Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред в 43 НС и зам.-председател на ПП ГЕРБ. Това стана по време на откриване на шестия зимен университет на „Старейшини ГЕРБ” на тема „Мигрантите и националната сигурност“. Лектори още са вицепремиерът Томислав Дончев, министрите Лиляна Павлова, Ивелина Василева и Теменужка Петкова.

Цветанов подчерта важността на предприетите законодателни промени за включване на армията по охрана на границата с Турция. С изграждането на възпиращите съоръжения е постигнат ефект на превантивност. Правителството е отпуснало 35 млн. лева, за да може да продължи доизграждането на възпиращите съоръжения. Има вероятност да се появи необходимост да бъдат изградени и допълнителни съоръжения на българско-гръцката граница, което ще струва изключително много финансови средства на държавата. Ще се търсят компенсации и от Европейския съюз, каза Цветанов.

„След терористичните атаки в САЩ през 2001 г. цялата система за сигурност трябваше да бъде променена. САЩ направиха централизирана система за сигурност, която е най-добрата в целия свят. Следват ги Великобритания и Израел. Всички останали държави търпим критики. Европейският съюз не беше готов за последствията от Арабската пролет. Италия се отдалечи от стандартите и от Дъблинското споразумение. Италия даде временни шенгенски визи и наводни всички страни в ЕС. Най-засегнати бяха Германия, Австрия и Швеция. След т.нар. Арабска пролет имаше частична стабилизация, но дойдоха конфликтите в Близкия Изток. Турция се оказа буфер пред навлизането на бежанския поток към Европа. Около 250 000 души са в центровете за бежанци, които се намират на турска територия.
Над 2 500 000 са мигрантите на територията на Турция. Заплахата за Европа и съседните държави на Турция е огромна“, каза още зам.-председателят на ГЕРБ.
По думите му в Гърция има към 50 000 бежанци. Очаква се бежанският поток в южната ни съседка да нарасне до 200 000 човека до два месеца. По Балканския път са влезли 203 000 официално регистрирани мигранти. Това е потенциална заплаха за България – може да дойде от Гърция, защото тя не е в състояние да се справи с осигуряването на жизнените стандарти за тези бежанци. Този поток може да бъде пренасочен и към България, към Албания или Италия, допълни Цветанов.

Според него проблем са свободните граници на ЕС и мобилността на групите, които извършват терористичните актове – те не са в полезрението на оперативния контрол. Трябва да има повече информационен обмен между националните системи за сигурност. Европол е организацията, която може да противодейства и да дава информация за потенциални заплахи на всяка една държава. За да могат да бъдат полезни, трябва всяка една държава да захранва Европол с информация. По думите му България е увеличила подаването на информация с 274 % само за една година.