Цветан Цочев и Надя Тончева - новите почетни на Казанлък

Хореографът Цветан Цочев е Почетен гражданин на Казанлък за 2022 г., поп и джаз певицата Надя Тончева е удостоена с Вписване в Почетната книга на града

Цветан Цочев, главен художествен ръководител на ансамбъл „Искра“, е новият Почетен гражданин на Казанлък, след като общинските съветници одобриха кандидатурата му, предложена от Председателя на комисията по култура в ОбС Мария Цонева. Съветниците одобриха и предложението на Инициативен комитет за вписване в Почетната книга на Казанлък на Надя Тончева, поп и джаз певица, родом от града на розите. Официалната церемония по връчването на отличията ще се състои в Деня на Казанлък по време на Празника на розата, на 3 юни от 11 часа в Исторически музей „Искра“.

Цветан Кирилов Цочев е главен художествен ръководител на Ансамбъл за народни песни и танци „Искра“. Човек, отдаден на българските народни песни и танци и на българските деца, които учи с много любов не само на сложните танцови стъпки, но и на безкрайна обич към българската народна песен и танцово изкуство. Повече от 40 години в своя съзнателен живот и професионален път Цветан Цочев посвещава на фолклора и всеотдайно работи за неговото съхранение и развитие в Казанлък. Благодарение на неговия труд и умението му да работи с подрастващите, над 5000 деца - музиканти, танцьори и певци, се докосват до магията на българския фолклор. Цветан Цочев е носител на едно от най-високите държавни отличия - орден „Кирил и Методий“ - ІІ степен, и на специалната награда на CIOFF - България.

Надя Стефанова Тончева е преподавател по поп и джаз пеене в Националното училище по музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“ в Стара Загора. Известна е в музикалните среди от самото сформиране на първата българска акапелна формация „Траяна“ в града на липите. Изнася множество концерти, включително и в българските посолства в Париж и Берн по време на представянето на Казанлък и Долината във Франция и Швейцария по идея и с цялостната организация на Община Казанлък. През 2016-а година е отличена с държавно отличие „Златен век“ - сребърна звезда, за значителен принос към българската култура. Паралелно с преподавателската си дейност тя изнася концерти и е основен двигател на провеждания в Казанлък джаз фест по време на Празниците в Долината на тракийските царе.