Цигуларят Даниел Трингов  обеща  нов роял на Казанлък Нов елекромеханичен роял – италианско производство, обеща да дари на Казанлък цигуларят Даниел Трингов тази вечер пред публиката на Струнен Арт Квартет по време на концерта в читалище „Искра“.
Квартетът, сформиран около Трингов и челистката Сифей Уен от Съединените щати, включва още Адриана Точева – цигулка и Румяна Гавадинова – виолончело.
Повече от два часа продължи концертът с програма – Цезар Франк, Йоханес Брамс, Моцарт и Шуман. Трогнат от контакта с ценителите на музикалното изкуство в родния си град, Даниел Трингов продължи с няколко биса, в които се включиха и колегите му, заедно със специалния гост, пианистът Георги Черкин. Концертът, приет изключително възторжено от казанлъчани, е вторият с тази програма, след Пловдивското турне на квартета в началото на този месец.
Трингов има сериозни намерения да работи в подкрепа на българското музикално изкуство – автор е на собствена концепция в тая посока. В рамките на програмата „Златните пиана“, която предвижда поредица от концерти в различни градове в България с принос в родното музикално изкуство, Трингов и съмишлениците му, са решили да помогнат, тези градове да се сдобият със съвременни качествени клавирни инструменти. Един от тях, ще остане в Казанлък, обяви пред съгражданите си Даниел. Още не е решено точно в коя зала ще бъде поставен новият роял. „Не е сигурно, че това ще бъде залата на читалище „Искра“, каза още цигуларят, завършил Българската държавна консерватория и специализирал в САЩ, където се запознава със Сифей. Двамата вече заедно работят у нас.
Проектът на Трингов, който вече работи от името на фондация с идеална цел, има идея да подобри качеството на събитията в родния музикален живот. Гаранцията, че това ще се случи, прозвуча от сцената на концерта тази вечер така: „Казвам се Даниел Трингов!“
На снимката: Даниел Трингов и Сифей Уен