Иконата ще бъде в храм „Успение Богородично” от 13 до 16 октомври 2018 година

На 13 октомври 2018 година, събота, Чудотворната икона на Пресвета Богородица Скоропослушница от град Ананиев - Украйна, ще отпътува в 14.30 часа от храм „Света Троица“ в Свиленград за Казанлъшка духовна околия.

В 16.30 часа на 13 октомври Чудотворната икона ще бъде посрещната в Казанлък с Литийното шествие до храм „Успение Богородично“ гр. Казанлък, което ще тръгне от Лъвовата чешма на площад „Севтополис“.

Същия ден в 17.00 часа ще има Вечерно богослужение в храм „Успение Богородично“ гр. Казанлък. Храмът ще бъде отворен за поклонение пред чудотворната икона до 24.00 часа.

На 14 октомври 2018 г. от 8.00 до 9.00 часа ще се проведе Утринно богослужение, а от 9.00 до 11.00 часа ще бъде отслужена Света Божествена Литургия.


Чудотворната икона на Пресвета Богородица "Скоропослушница" от град Ананиев в Украйна, ще остане за поклонение в храм „Успение Богородично“ до 16 октомври 2018 г., когато в 9.00 часа кортежът ще отпътува от църквата.

Иконата е била изписана на Света гора Атон през 1893 г. в манастира "Св. Вмчк Пантелеймон". Осветена била в Дохиарската света обител, където още през X век се е прославил оригиналният чудотворен образ на Скоропослушница.

През 1915 г. иконата е дарена на съборния храм, посветен на Св. Александър Невски в град Ананиев в Украйна. В този знаменит ден хиляди вярващи се стичат, за да посрещнат великата светиня от Света гора. Множество хора са намерили утеха, решение на житейски трудности и изцеление от тежки болести. Всичко това се свидетелства и от даровете на благодарност, окачени пред иконата.

Снимките са от посрещането на Чудотворната икона в Стара Загора на 5 октомври 2018 година. На 7 октомври Негово Светейшество Българският патриарх Неофит оглави Божествената Света литургия в катедралния храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ в града и участва в кръщението на дечица.