Четири читалища в общината имат юбилей през 2022 година. Това са НЧ „Просвета-1902“ - Средногорово, НЧ „Зора-1902“ - Голямо Дряново, НЧ „Петко Манолов-1932“ - Долно Изворово и едно от най-младите - „Жар-2002“ в Казанлък.

Всички мероприятия в споменатите културни институции ще бъдат посветени на техните годишнини, но програмите могат да бъдат променяни, заради пандемичната обстановка.

В Долно Изворово първата изява на читалищните дейци е на Бабинден, по стар стил – на 21 януари. „Разполагаме с голяма зала за 120 зрители, но поради действащите противоепидемични мерки, се стремим да съкратим събитията на открито, или да сведем броя на участниците“, сподели секретарят Ваня Кръстева. „Затова обичаят на празника ще проведем с по-малък женски състав. Следващата ни проява е на Трифон Зарезан, но там ритуалът е на открито и ще ни бъде по-лесно“, допълни тя. Датата, на която НЧ „Зора-1932“ отбелязва своята 90-годишнина е на Гергьовден, а тогава е и празникът на селото. Самодейците се готвят да организират голямо тържество с гости от други читалища и от общината.

В казанлъшкото НЧ „Жар-2002“ и в НЧ „Зора-1902“ първите изяви за годината са свързани със Сирни Заговезни, които тази година са на 6 март. В Казанлък ще пресъздадат обичая Поклади, а в Голямо Дряново ще има обичайния кукерски ритуал.

„Фолклорът е в основата на дейността ни, той е и повод за създаването ни през 2002-а“, разказа председателят на казанлъшкото читалище Тодорка Петкова. „Имаме три фолклорни състава: детски - „Палавници“, „Луди-млади“ – младежи, и „Жар-2000“ – при най-възрастните. Преди пандемията имахме над 300 самодейци, сега броят им малко намаля, поради по-малкото изяви и изисквания за сертификати. Надявам се, този труден период да премине, колкото се може по-бързо“, сподели тя.

Голямо Дряново е сериозно засегнато от епидемията, мнозина от активните членове са били болни. Юбилейната дата е 10 ноември, но ръководството на НЧ „Зора-1902“ планира да изтегли честванията по-рано. „Готвим фотоизложба, имаме намерение да направим филм за историята ни с наличните, архивни видеоматериали, както и голям детски концерт“, информира читалищният секретар Катя Тотева. В селото се надяват, след двегодишно прекъсване, отново да организират традиционния Фестивал на орехите.

В Средногорово също подготвят тържества за 120-годишнината на своето читалище.

Димитър Бахчеванов