С усмивки и настроение започнете този празничен ден, колкото обичан и почитан, толкова отричан и неприеман. Днес светът почита Жената, Майката, Любимата, независимо от историческите превратности и днешните ни настроения. Осми март се отбелязва под егидата на ООН като международен ден на жената от 1977 година.

На 8-и март 1857 г. е първата голяма проява на жени работнички в Ню Йорк, които излизат на протест срещу лошите трудови условия. Две години след това е създаден първият женски работнически синдикат. Най-известният и масов протест на жени е през 1908 г. в Ню Йорк, в който се включват 15 000 жени. Основните им искания са за по-малък работен ден, по-добро заплащане и право на гласуване.

За основоположник на този празник се смята германката Клара Цеткин. Тя води борба за икономическа независимост на работещите жени. Обявява се за еднакво право на заплащане с това на мъжете, за еднаква работа, за държавно и детско обслужване. Бори се за подобряване на ролята на жената в семейството. Жената не трябва да бъде само домакиня и майка. Бракът трябва да бъде обединение на равноправни партньори, които са отговорни съвместно за възпитанието на децата. Цеткин пропагандира и възможността за „свободната любов”, както и правото на аборт като лично решение на жената.

За първи път се чества международният ден на жената през 1911 г. най-напред в Германия, Швейцария, Дания и Австрия. През 1913 г празникът се отбелязва и в Русия и Франция. През 1914 г. честването на деня на жената във всички страна става на тази дата – 8-ми март. Днес денят е официален празник на 20 страни в света.

В близкото минало в България този ден се празнуваше повсеместно в рамките на официалната политика на тогавашната българска държава. Така до голяма степен това бе един служебен празник и неслучайно 8-и март бе наречен ден на колежката. С времето той се превърна в малко по-различен, по-земен празник, в който преобладават нюансите на признателност към майката и любимата.

И днес много хора честват 8-и март, защото е дата с традиции в България. На този ден по улиците цари оживление, ще срещнете много жени с букети цветя, заведенията ще са пълни с щастливи хора.

Честит празник, жени!