Честит 3 март!

143 години българска Свобода!

Честит празник, българи!

Да бъдем горди и достойни наследници на всички, отдали живота, здравето, силите, знанията и енергията си, за да живеем днес в свободна и независима България!

Честит 3 март!

С решение на Народното събрание от 5 март 1990 година за Национален празник на България е обявена датата Трети март. На този ден през 1878 г. в град Сан Стефано (днешния истанбулски квартал "Йешилкьой") е подписан мирният договор между Русия и Османската империя, който ознаменува края на войната помежду им и поставя началото на възстановяването на българската държавност след близо петвековно османско господство.

През 2021 година се навършват 30 години от официалното честване на 3 март като Национален празник на Република България!

Информация от Агенция "Пътна инфраструктура":

За отбелязването на Националния празник на Република България на връх Шипка до 17 ч. на 3 март е ограничено двупосочното транзитно преминаване на превозни средства през Шипченския проход по път I-5/Е-85/ Габрово – връх Шипка - Казанлък.

Транзитният трафик ще се насочва по път II-55 през Прохода на Републиката по маршрута: Русе - Велико Търново - Дебелец - Проход на Републиката - Гурково и обратно.

Шофьорите от област Габрово и пътуващите от северозапад могат да ползват маршрута: Габрово - Трявна - Белица - Вонеща вода - Проход на Републиката и обратно.

За област Стара Загора движението ще преминава към Прохода на Републиката по маршрута: път I-6 Калофер - Казанлък - път II-55 - Гурково – Проход на Републиката - Велико Търново и обратно, като пренасочването ще става при пътен възел „Мъглиж“ (пресичането на път I-5 с път I-6).

Ограничението не важи за организирания междуградски автобусен транспорт.

За участниците в честването движението на 3 март ще се организира, както следва:

От 5:30 ч. до 13 ч. се осигурява еднопосочно движение на автомобилите от град Габрово и град Казанлък към връх Шипка, като паркирането ще се извършва по разпореждане на органите на ОД на МВР-Габрово и МВР-Стара Загора;

От 13 ч. до 17 ч. автомобилите ще преминават еднопосочно от връх Шипка до град Габрово и град Казанлък.