Частично разхлабване на противоепидемичните мерки

Предвижда се частично разхлабване на ограничителните противоепидемични мерки у нас. Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов съобщи, че учениците ще се върнат в училище от 12 април по график, който ще бъде изработен съвместно с министъра на образованието Красимир Вълчев. Децата ще се завърнат в детските градини и яслите от 5 април.

Министърът обясни, че има предложение от 1 април фитнесите да работят с 30 процента капацитет, a театрите да отворят от тази дата. По думите му, това най-вероятно това ще бъде факт в заповед, която той ще издаде. Засега не се предвиждат мероприятия на закрито да се провеждат до края на април.

Моловете и големите магазини няма да бъдат отворени от 1 април. Обмисля се отваряне на ресторантите само с открити градини. Нощните заведения остават затворени, заяви още здравният министър.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обясни, че в 2/3 от областите на страната няма проблем с леглата и натоварването в болниците.
Относно мерките доц. Кунчев каза, че трябва да се взема предвид, че около милион българи вече са защитени. Вероятната бройка на преболедувалите е 500 000, а 450 000 са имунизирани.

Той обясни, че се отваря това, което не крие риск. „В заведенията - само откритите пространства, фитнесите, спортните и танцовите зали, там, където хората могат да намерят отдушник от мерките”, каза още той. Кунчев беше категоричен, че ново затягане на мерките ще има, когато заболеваемостта продължи да расте рязко нагоре. В момента това, по думите му, е преодоляно и се върви към плато.