Когато ни е тъжно, без значение дали е от времето, или от годините, които отминават, искаме радост – експлозия от музика, танци и красота. А когато ни е хубаво, искаме да празнуваме – с песни, вино и красиви жени! Всичко това можем да намерим във вечната творба на Имре Калман „Царицата на чардаша“. И още – изящество, финес, елегантност. Това е времето на дългите рокли, учтивите кавалери, нежния шепот и дълбока страст. Това не е нашето време. Годината е 1912. Мястото е Будапеща и Виена...

Бляскавата оперета „Царицата на чардаша“ отново е на сцената на Държавна опера - Стара Загора, на 7 февруари от 19 часа. Тази оперета е наистина един „прекрасен сън“, който всеки трябва да преживее поне веднъж в живота си.

Режисьор на тази последна реализация на оперетата на оперетите „Царицата на чардаша“ е Николай Априлов, негова е и адаптацията на либретото на Ищван Бекефи и Дешо Келер, сценография и костюми - Радина Близнакова и Лилия Бабунова, хореография Татяна Янева, диригент на спектакъла е Димитър Косев. В главната роля на Силвия Вареску ще видите Елена Петрова, очарователната млада солистка на Държавна опера-Стара Загора, в ролята на Едвин е Николай Моцов, както и други любими изпълнители, оркестър, хор и балет на Държавна опера - Стара Загора.

Премиерата на „Царицата на чардаша“ е на 17 ноември 1915 във виенския „Йохан Щраус – театър“. Първата постановка на оперетата в Стара Загора е на 6 март 1958 година с диригент Илия Илиев и режисьор Георги Петров. Следващата премиера е след 30 години – на 16 юни 1988 година, отново с режисьор Георги Петров и диригент Красимир Къшев. През 2006 година на 16 април е предпоследната премиера.