Радио-балет, награден с „Икар“, е част от културните изживявания в дневната програма

Фестивалът OPEN BUZLUDZHA 2022 ще се проведе на 19, 20 и 21 август на три сцени с над 70 музиканти и богата културна програма. Основната сцена е в подножието на монумента на прохладната горска поляна при хижа Бузлуджа. На нея ще звучат 20 банди, сред които Керана и Космонавтите, Уикеда, P.I.F, Cool Den, Спални места, а за финал в неделя Държавна опера Стара Загора с джаз спектакъл. Фестивалът се провежда от фондация „Проект Бузлуджа“, община Казанлък, Bar Dak и домакина НПМ „Шипка-Бузлуджа“ под мотото „Ти си ключът. Отвори Бузлуджа." Актуалната кауза, която събитието подкрепя, е обезопасяването на паметника Бузлуджа и отварянето му за посетители.
На втора сцена в гората „Forest Stage“ ще звучи музика в стил Drum & Bass, изпълнявана от 20 диджея. За пръв път ще бъде организирана сцена пред самия монумент „Monument Stage“, която ще събере още 21 музикални артисти. Те ще забавляват публиката с DJ сетове в богата палитра от стилове - deep tech, tech house, techno, breakbeat и electro, организирани от Благовест Пешев, Fey.

Кулисата на тази сцена е самата Бузлуджа, чиято фасада ще бъде осветена за пръв път със статична 3D мапинг проекция (мапинг - създаването на карти, графични репрезентации). За нея, артистите от MP-STUDIO създават светлинни творби, вдъхновени от уникалността на мястото и каузата на събитието. Въпреки своя опит в над 20 държави и реализираните повече от 450 проекта те споделят нетърпението си да осветят една от най-вълнуващите сгради в Европа.

Освен музика и светлини прожекции нощем, фестивалът предлага пъстра дневната програма, в която ще има лекции и работилници, планински походи, туристически разходки, състезания по бягане и ориентиране, treasure hunt и много други забавни и любопитни активности. Една от тях е пърформансът “Нонумент”, който представлява радио-балет под формата на пиеса за слушане. Воден от специално записан аудио-файл, всеки може да преживее архитектурата и мястото по нестандартен и вълнуващ начин. Представлението е носител на национална награда ИКАР 2020 на САБ в категория „Съвременен танц и пърформанс“, а негови автори са Стефан А. Щерев и Лигна-Германия.

Всеки посетител на фестивала може да къмпингува в своя палатка или кемпер без допълнително заплащане. Хижите и хотелите около мястото на събитието са вече пълни, но посетителите могат да нощуват в град Казанлък, откъдето организаторите са подсигурили шатъл бус, съобразен и с пристигащите влакове от София и Бургас. Закупилите билети за фестивала в предварителна продажба, могат да се възползват от промо цена.
Забавно, прохладно, вълнуващо и богато на култура и история събитие, и монументално парти: това се заформя в центъра на страната след броени дни.