Фондация „Проект Бузлуджа“ активизира канал в YouTube, чрез който всеки посетител, абониран за канала, може да проследява на живо състоянието на монумента и да се наслаждава на панорамата наоколо. Дори и пред компютъра, в България и по света, Бузлуджа може да е на една ръка разстояние, съобщава на Фейсбук страницата си „Проект Бузлуджа“. Това може да стане чрез безплатен и неограничен достъп чрез livestream връзка с 4 камери от основната зала, прозорците, мозайките и пилона, сензор за температура и сензор за сила на вятъра. „Ако искате да видите страхотните изгреви над Стара планина, да проверите времето, преди да се качите до паметника, да видите дали има сняг за зимни спортове на Ски база „Бузлуджа“ или просто да се вдъхновите от красотата на мястото, този livestream работи за вас“, уведомяват от фондация „Проект Бузлуджа“. Връзката е възможна благодарение на дарители.

Построяването на монумента на Бузлуджа започва през 1974 г., когато се полагат първите основи. Посветен е на 100-годишнината от учредителния конгрес на Българската социалдемократическа партия у нас, състоял се на историческия връх. Изграждането на мащабното съоръжение продължава близо 8 години и в него са ангжажирани над 6000 работници, войници и много творци. За времето до откриването му на 23 август 1981 г. в монумента са създадени мащабни художествени пана. Общата площ на мозайките е близо 1000 кв. м, като за направата им са използвани над 2.5 милиона тесера (камъчета) – квадратни парченца с размери 1х1 сm и дебелина от 4 mm. Установено е също, че мозайката на тавана е била направена от позлатено стъкло. Един уникален монумент, разрушен във времето след 1989 г. Днес, с усилията на фондация „Проект Бузлуджа“ и лично на председателя ѝ арх. Дора Иванова, с труда на десетки доброволци, предимно млади хора, и с подкрепата на дарители, мозайките от вътрешния и външния кръг са съхранени и консервирани. В екипа за даване нов живот на монумента участват над 50 български и международни експерти, ангажирани с каузата.

„Всички камъчета са на местата си“, обявиха на 21 февруари т.г. от фондацията след направена проверка за състоянието на монумента в зимни условия. Освен чрез сензори и камери, екипът провежда регулярни посещения на паметника за проверка най-вече на мозайките. „Радваме се да споделим с вас, че изграденият навес, както и мозайките изглеждат така, както сме ги оставили преди зимата и нови загуби няма", уточняват от "Проект Бузлуджа".