Будуваме в Европейската нощ на музеите

Казанлък ще отбележи Европейската нощ на музеите на 19 май с богата програма. Културните институти, където ще се проведат редица събития и концерти, са отворени напълно безплатно за гражданите от 18.00 до 24.00 часа.

В ИМ „Искра“ и Художествена галерия – Казанлък, от17.30 ч. е откриването на изложбата "Златото на тракийската жрица Лесескепра", съвместна експозиция на РИМ-Бургас и ИМ "Искра" - Казанлък.

Пак там, от 18.00 ч. клавирен рецитал със заглавието „Откровенията на природата“ ще изнесе проф. Жени Захариева. Тя ще изпълни 24 прелюдии от Клод Дебюси (1862 – 1918) по случай 100 години от смъртта на композитора.

В залата на ИМ "Искра" и Художествената галерия от 21.00 ч. ще звучи Smooth jazz and fusion в изпълнение на Mike Sax /Милен Стойков - саксофон/.

В съботния 19 май в ЛХМ „Чудомир“ от 20.00 часа камерното дуо Петър Македонски - тромпет и Надежда Цанова - пиано, ще изнесат концерт със заглавие "Легенда". В програмата ще звучат творби на Джордже Енеску, Румен Бояджиев - син и др.

Европейската нощ на музеите ще отбележи и НПМ „Шипка-Бузлуджа“. От 19.00 ч. и 20.30 ч. ще бъде прожектиран филмът "Освободителят на България" в мултимедийната зала на връх Шипка.

Музеят на фотографията и съвременните визуалните изкуства се вклъчва с прожекции на мултимедийни продукти на всеки кръгъл час във времето, посветено на Нощта на музеите.