Блок „Кармен“ се стяга за санирането

Блок „Кармен“ в Казанлък, намиращ се на улица „Илинден“ 41-43, се подготвя за предстоящото саниране. Към момента на 2 етажа в един от входовете на голямата жилищна сграда са поставени рамки на стълбищните прозорци на мястото на липсващите досега дограми. За това съобщават наблюдателни казанлъчани, чийто път всеки ден минава покрай жилищния блок с романтично име в ромската махала.

„В момента чистим и подготвяме терена за предстоящите дейности - каза днес пастор Димитър Банев от Евангелската църква в казанлъшкия квартал „Кармен“. – Стягаме се за санирането на блока, което ще започне с откриване на строителната площадка. Очакваме това да стане в скоро време.“ Освен това, момчета от махалата имали желание да се включат доброволно с труд при извършване на дейностите.

На специална пресконференция в края на месец септември 2017 година бе съобщено, че блокът на ул. „Илинден” 41-43 ще бъде саниран от Обединение „Енергийна ефективност дивелъпър“, в което водеща е софийската строителна фирма „Дивелъпър”. Обединението е избрано за изпълнител на строително-монтажните работи по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради след проведена обществена поръчка. То обаче поставило условия да бъде почистен блокът в сутернните части, те да бъдат отводнени и да се възстановат канализационните отклонения и връзката им с градската канализация, тъй като това не се включвало за финансиране по програмата. 30 000 лева са стрували тези дейности във всички седем входа на блок „Кармен”, съобщи тогава пастор Димитър Банев. По думите му, ромите сами извършили това, като средствата са осигурени от „Глобъл селъбрейшън” чрез Жоржан Банов – българин, живеещ в САЩ. „С помощта на приятели – християни от Евангелската църква извън България, ние успяхме да изчистим сутерените на блока и да отстраним течовете – каза пастор Димитър. – Средствата бяха за материали и за техника, а трудът беше от нас”. Според председателя на Сдружението на собствениците в „Кармен” Ангел Банев, Общината им е дала ултиматум да почистят сутерена, за да се направи саниране. Хората от блока се включили с труд, някои и с малки суми. Община Казанлък е помогнала със съвети и специалисти, но тя не е финансирала дейностите по почистването и отводняването, които трябвало да се извършат със собствени средства на собствениците и наемателите на апартаменти.

В началотото на 2018 година ромите от „Кармен“ очакват откриването на строителната площадка и дейностите по санирането на сградата, които ще включват ремонт на покрив, подмяна на дограми, топлоизолация. А най-важната задача пред живущите в блока е, че ако всичко това се направи, то те ще трябва да го пазят повече от свое.

177 апаратамента има в блок „Кармен”, от тях 7 са общински. Сградата е 8-етажна със 7 входа, а живеещите тук са над 1500 души. „Кармен” е последният блок в Казанлък, който предстои да бъде саниран. Общо 19 са блоковете в града, които са обновени по Националната програма за енергийна ефективност.