Новата Царица Роза Белослава Желева поведе шествието с близо 10 хиляди участници на 5 юни. 119-ото издание на Празника на розата бе дълго чакано събитие след две години ограничения, а процесията бе бурно аплодирана от десетки хиляди жители на общината и гости на града.
Празничното дефиле е озаглавено „Усмивки и цветя“. Официални гости на празника бяха земеделският министър д-р Иван Иванов, социалният министър Гьорги Гьоков, областните управители на Стара Загора и Сливен – проф. Наско Василев и Веселин Вълчев, депутати, дипломатически представители на различни страни, представители на побратимените с Казанлък градове и други.
При откриването на дефилето кметът на община Казанлък Галина Стоянова припомни значимата роля за развитието на Казанлък и България на прочутите фамилии Папазови, Орозови, Шипкови, Христови. Тя благодари специално на техните наследници, днешните производители на рози, които произвеждат 80 на сто от това „течно злато” и символ на България. Те поддържат традициите и славата на това производство, пазейки родолюбието, предприемчивостта и ерудицията на споменатите стари родове.
Приветствия към присъстващите на тържеството отправи и земеделския министър и Царица Роза - Белослава Желева.
В празничната професия се включиха всички детски градини и учебни заведения в града, както и спортните клубове, фолклорни състави, неправителствени организации и други формации от Стара Загора, Варна, Разград, Сливен и други градове. Сред участниците бяха и групи от побратимените градове – от македонския Кочани, от гръцките Верия и Дидимотика, от италианския Кацаго Сан Мартино, от полския Ломжа и от турския Муратпаша. Шествието завършиха самодейците от читалищата в населените места в общината, а по традиция карнавалът завърши с кръшни български хора.
Зрителите на тържеството видяха един пъстър и красив парад, на който имаше всичко – балерини, карнавални костюми, гвардейците и духовия оркестър на ПГ „Иван Хаджиенов”, "воините" от местния клуб на дружество „Традиция”, кукери, малчуганите от детските заведения, красивите костюми на учениците от Художествената гимназия – радост за очите и душите. Хубавото е, че и чужденците отново се завърнаха в Казанлък. Край Старата река имаше дълга колона от автобуси, с които групите дойдоха в празничния ден.