Българска следа в номинациите за "Оскар"

Американската академия за театрално и филмово изкуство обяви номинациите за наградите "Оскар". За най-добър филм са номинирани лентите "Рома" и "Фаворитката" в конкуренция с „Черната пантера“, „Черен в клана“, „Бохемска рапсодия“, „Роди се звезда“, „Зелената книга“. За нас, българите, филмът "Зелената книга" на режисьора Питър Фарели, на продуцентската къща на Стивън Спилбърг, е особено вълнуващ, защото в него участва българският актьор Димитър Маринов. Той грабна наградата за най-добър филм на Американската гилдия на продуцентите. Лентата триумфира и на церемонията на наградите "Златен глобус".

От 1990 година Димитър Маринов живее и работи в САЩ. В новия филм на режисьора Питър Фарели играе редом до Виго Мортенсен, придобил широка известност най-вече с ролята на Арагорн от „Властелинът на пръстените”.

Филмът "Зелената книга" разказва за живота на гениалния пианист Дон Шърли и неговото джаз-трио. Българинът изпълнява главната второстепенна роля – на руснака виолончелист Олег Малакович (прототип виолончелистът Юрий Тахт). Действието се развива в затънтения американски юг през 1962 година по време на турне. Махершала Али е в ролята на пианиста Дон Шърли. Виго Мортенсен пък е в ролята на негов шофьор и охрана. По пътя те ползват пътеводителя "Зелена книга" за безопасните места, където могат да отсядат чернокожи.

След първия кастинг съобщават на Маринов, че е прекалено улегнал за ролята, по-късно обаче му се обаждат и го наемат, но с условието, че трябва да свири на виолончело. За щастие българският актьор е класически цигулар и му е сравнително лесно да научи и виолончелото. Взема общо 5 урока по виолончело, свири по 6 часа на ден. Освен съвпадението, че Маринов и героят му свирят на струнни инструменти, физическата прилика между тях също е впечатляваща.

Биографията на Димитър Маринов е изключително любопитна. Дипломата му от средното образование е за диспечер на влакове. На цигулка свири от дете, явявал се е на конкурси. Така и не успява да завърши ВИТИЗ, въпреки многократните опити, но намесата на съдбата всеки път го спъва. В Америка се озовава, участвайки в турне на Йълдъз Ибрахимова, Андрей Баташов и други през 1990 година. Остава там точно със 112 долара в джоба и с цигулката си. В Сан Диего отваря първата българска пицария „Балкан”. През 1999 г. кандидатства в държавния театър в Сан Диего, подписва професионален договор и получава роли. Започва неговият възходящ път, който го превръща в най-успелия български актьор в Холивуд.

91-та церемония по връчване на наградите "Оскар” ще се проведе в "Долби тиътър" в Лос Анджелис на 24 февруари.