Готова е дългосрочната програма на Общинска библиотека „Искра” за демонстрация и обучение сред ученици от Казанлък с новите роботи „Финч”. Инициативата на културния институт е свързана с Европейската седмица на програмирането. Амбицията на библиотеката в града е да се обхванат и училищата от цялата община. Първото обучение ще бъде на 18 октомври от 12.30 с ученици от ППМГ „Акад.Никола Обрешков”.

В навечерието на Европейската седмица на програмирането библиотека „Искра” получи от Посолството на САЩ в България дарение от 5 робота „Финч”, с които ще се провеждат предстоящите обучения. Те представляват нов тип роботи за компютърно моделиране и информатика, предназначени да подпомагат овладяването на различни езици за програмиране от детска аудитория.

Роботите „Финч” (Finch) са подходящи за ученици от всички възрасти. Начинаещите програмисти създават програми, чрез които контролират действията на роботите, като използват среда за „drag and drop” програмиране (Snap, Scratch). За по-напредналите се използват програмни езици. Дизайнът и функционалността им са резултат от четиригодишно проучване на института Carnegie Mellon.

С тази инициатива ОБ „Искра” се включва в Европейската седмица на програмирането заедно с още 65 000 обществени библиотеки в Европейския съюз, които вече имат забележителни постижения в предлагането на гражданите на достъп до ИКТ оборудване и интернет.

Българските библиотеки се присъединяват към инициативите, организирани по време на Европейската седмица с поредица безплатни семинари за работа с робота „Финч”. Семинарите са организирани от Посолството на САЩ в България и Фондация „Глобални библиотеки – България“ в сътрудничество с регионалните библиотеки в 20 български града и с градските библиотеки в Казанлък и Димитровград.