За своята 160-годишнина Общинска библиотека „Искра” открива своя тийн-зона. Модерен и уютен тийнейджърски кът, който ще посреща младите хора на Казанлък. Зоната е оборудвана с мултимедия, 3D принтер, 3D скенер, шевна машина, синтезатор, телевизор, караоке система, сцена, роботчета и други. Основен акцент в новото културно пространство са книгите, подходящи както за малки, така и за по-големи млади посетители.

Истинското мейкърспейс* пространство е място за творчество и себеизразяване чрез приложни дейности, технологии, четене и изкуства, място за културна дейност и социални контакти

Екипът на библиотеката в пряка координация с младите хора на града вече разработи новите насоки за работа. В новия тийнейджърски кът ще има различни събития, които са интересни за младите: представяне на книги, среща с интересни автори и влогъри, филмови следобеди, организирани развлекателни клубове. Ще се провеждат дискусии с младите хора на теми, които ги вълнуват.

Откриването на тийн-зоната в Общинска библиотека "Искра" е на 22 януари от 15 часа в библиотеката.

* Мейкърспейс пространството (makerspace) е място за открития, което осигурява на младите хора необходимото съдействие, за да станат дигитално грамотни. За разлика от традиционните класни стаи, мейкърспейс пространствата подтикват учениците да вземат образованието си в ръце: да реализират собствени проекти и да демонстрират талантите си. Няма инструменти, с които учениците да не могат да експериментират – от айфони и компютри до микроконтролери, роботи, 3D принтери и машини за лазерно рязане – и в такава творческа, нейерархична обстановка не липсва мотивация.