Всички учебници по образователната подготовка от 1-и до 12-и клас ще бъдат безплатни от учебната 2023/2024-а. Това заяви образователният министър академик Николай Денков в отговор на въпрос на депутата Мукаддес Налбант дали предстоят промени в постановлението за безплатните ученици.
„В коалиционното споразумението е разписано, че ще бъдат осигурени безплатни учебници за всички ученици по общообразователните предмети до края на обучението. Обсъждахме дали да влезе в бюджета, който беше приет наскоро, но се оказа, че чисто технологично нямаше как да подготвим учебниците по този режим за следващата учебна година. Затова дискусията с министерството на финансите приключи, че ще включим този процес с актуализацията и ще стартираме процеса, така че безплатните учебници да могат да влязат в употреба от учебната 2023/2024 –а”, заяви министърът.
Очаква се, че след актуализацията на бюджета ще бъдат направени и изменения и допълнения, с които да бъде регламентирана тази възможност.
По време на изслушването си в образователната комисия академик Денков обясни, че МОН стартира преглед на учебните програми, който трябва да бъде готов до края на учебната година, а летните месеци ще бъдат прегледани и учебниците.