В училище за забавление: безплатните занимания за ученици през лятната ваканция
Уроци по изкуства и науки, спортни състезания и туристически походи - това са част от предложенията за безплатни занимания за децата през лятото, включени в тазгодишната лятна ваканционна програма на Министерството на образованието.
Програмата, която беше оповестена днес, обхваща всички 28 области на страната. Тя включва занимания по четене, изкуства, спорт и туризъм, посещения на музеи и паметници, свързани с исторически събития. Предвидени са също изучаване на забавна математика и астрономия, хип-хоп танци, паради на хвърчилата, екскурзии и експедиции, както и състезания по различни видове спортове, съобщават от министерството.
Графиците са обявени с дни и часове на провеждане, контакти с ръководителя, който води заниманията, и мястото, където те се провеждат. Основно това са Центровете за подкрепа за личностно развитие, регионалните центрове за подкрепа на процеса на приобщаващото образование, училища, културни институции, читалища и бази на спортни клубове.
В Община Казанлък от 28 юни до 23 юли ОДК „Св. Иван Рилски“ през делничните дни от 16–19:00 часа предлагат провеждането на тренировки по таекуондо под ръководството на Николай Богданов, занимания по шах с Петрана Драганова, спортни танци с треньор Митко Маринов, балет с Теодора Василева, а вокалните групи ще бъдат ръководени от Ганка Добрева. Заниманията са предназначени за всички желаещи от 8 до 18-годишна възраст.
ППМГ „Н. Обрешков“ предлага школи по биология с ръководител Гергана Йорданова и по математика с Евгени Георгиев. Заниманията ще се провеждат от 10-12:00 часа на 8 и 10 септември в Националния център по природо-математически науки и са предназначени за ученици от 14 до 16-годишна възраст по биология и 17-18-годишни по математика.
Също за 14-17-годишни е Лятната школа по математика, физика и астрономия, с ръководител Георги Бяндов, която ще бъде от 10-13:00 часа от 5 до 18 юли. Организатор е също ППМГ „Н. Обрешков“ и ще се провежда в НЦПМН.