Бежанците ще нарушат бита и традициите ни, според анализ  Най-обективен е страхът, че бежанците ще нарушат традициите, стереотипите и всекидневието ни, най-необективен - страхът от увеличаване на престъпността. Това сочи анализ на Института за социална интеграция (ИСИ) за нагласите сред младите хора към мигрантската криза.
В изследването се отбелязва, че според данните на МВР престъпността сред българското общество е в пъти по-висока като процентен дял, отколкото престъпността сред мигрантите, регистрирани у нас.
Неоснователна се оказва и заплахата, че мигрантите ще ни конкурират на пазара на труда и социалните услуги, защото те не присъстват там. Анализът се базира на дълбочинни интервюта с млади хора от страните на границата на мигрантската криза - България, Гърция, Испания, Италия, Унгария и Турция, и на публични данни от държавни институции и социологически проучвания в България.
Според изследването младите хора в граничните страни определят четири основни фактора, които оказват влияние върху поведението спрямо мигрантите - страха, нежеланието за диалог, предварителните нагласи и липсата на обективна информация.
Младежите дават и идеи за решения на международно, европейско и национално ниво. Те предлагат да се разработи План за справяне с кризата под ръководството на Съвета за сигурност на ООН и да се прекратят военните действия в Близкия изток.
На европейско ниво мерките предвиждат актуализация на Дъблинското споразумение, да се ускори създаването на общоевропейски сили за сигурност, да се постигне съгласие за равномерно разпределение на мигрантите на територията на ЕС и да се създадат програми за адаптацията им в новите условия.
В национален план младите хора предлагат да се промени законът за убежищата и бежанците и да се осигури по-бързо вземане на решения по статута на попадналите в страната мигранти. Сред другите идеи са държавата да изкупува изоставени жилища и пустеещи земи и да ги отдава на мигранти срещу символичен наем.
Повече от 50 процента от българите възприемат мигрантите като представящи се за бежанци, едва една трета вярват, че постъпващите на територията на България наистина са бежанци, посочват от ИСИ, базирайки се на проучване на Института за регионални изследвания.
Според данни на Държавната агенция за бежанците от началото на годината до август закрила у нас са потърсили 12 100 души, като за 2016 г. се очаква броят да нарасне до 20 000. България е дестинация за пътуване най-вече на мигранти от Афганистан, сочи анализът.
По последни данни, от Вътрешното министерство отчитат нарастващ мигрантски натиск над България през миналата седмица, когато в страната са установени нови 734 чужди граждани. Броят на установените лица е с близо 50% повече от предишните 3-4 седмици, когато службите засичаха по около 450-500 мигранти седмично.
Статистиката показва, че и Европейската гранична служба, чиято дейност по охрана на външните граници на Европейския съюз, стартира именно от българо-турската граница на 6 октомври не е в състояние да спре засилващия се мигрантски поток през България.
Данните на МВР показват още, че мигрантите не срещат проблем при желанието си да нахлуят в България. Проблемите им идват при опит да напуснат страната по посока Сърбия, което за повечето се оказва невъзможно, заради строгия контрол на сръбските власти. От 734 мигранти заловени за периода 6-13 октомври - едва 129 са установени на българо-турската граница, а 461 на българо-сръбската граница.
Във вътрешността на страната са заловени 144 лица. МВР се опитва да смекчи тази констатация с извода, че от началото на годината до 13 октомври на изход на държавната граница са задържани 10 196 лица, от които 4297 лица са без регистрация от органите на МВР. За сравнение със същия период на 2015 г. на изход от страната са задържани 9364 граждани на трети страни, от които 7 222 без регистрация.

Така простата сметка показва, че минимум 10 000 мигранти ще зимуват в България. По неофициална информация, минимум 5 хиляди евро е тарифата за нелегално превеждане на фамилия бежанци у нас.

Броят на мигрантите от Афганистан става все по-голям, сочат още данните на службите. В последните седмици над 60% от влизащите нелегално чужденци у нас са предимно афганистански мъже. В пъти по-малко са иракчаните и сирийците. От началото на 2016 г. до средата на октомври заловените на българска територия мигранти вече са почти 16 000.
Миналата седмица Дирекция "Миграция" при МВР е увеличила с 300 местата за настаняване на мигранти от “затворен тип”, които вече са 1240 при 940 до края на септември месец. Въпреки това заетостта на местата, в които се настаняват опасни чужденци или такива с неустановен произход, е 148% или 1830 души.

Бежанските центрове към Държавната агенция за бежанците са заети на 99%. В тях са настанени около 5100 чужди граждани. 477 чужденци се намират на външни адреси.
Едва десет чужди граждани са били изведени от страната за период от една седмица, осем от тях принудително, двама доброволно са се върнали в родината си.

Източник: БТА , Дарик, информационни портали