Бедност в черно и бяло


„Бяха толкова бедни години, че дълго време носехме едни балтони и когато вече се протриваха до невъзможност, ги давахме на шивач да ги обърне обратно и така ни ушиваше дрехи от същия плат... Семейството ни имаше една малка къщичка в Панчарево и, когато отивахме на село, си носехме всички завивки от къщи, защото там нямаше нищо, толкова беше бедно и оскъдно”, спомня си годините на своето детство в София и Панчарево Джони Пенков, известният български актьор, син на художника Иван Пенков, чиято „Панчаревска" изложба от фотографии се представя за първи път в Казанлък.


Фотосите на проф. Иван Пенков, известен български художник, изкушен от фотографията от своя баща - казанлъчанина Георги Пенков, показват истинската българска бедност в началото на 40-те години на 20 век. Точно тогава България започва да изпраща храни за фронта, а населението буквално потъва в мизерия. Обективът на човека с голямо сърце и чувствителна душа запечатва живота в софийското село Панчарево по това време – къщите, стъкмени от кирпич с каменни стъпала, дрехите, върху които от кръпки не личи основният плат, босите крака... Запечатани са и лицата – къде строги като за снимка, къде усмихнати, къде хората заети с работата си и невидели, че ги снимат, къде застанали с достолепие пред Rolleicord-а на маестрото като героя от войната с медали на гърдите и седналия на трикракото си столче стопанин, но с такова достойнство сякаш е на царски трон.


Деца с оръфани дрешки и каскетчета, боси или с цървулки от свинска кожа – кои начумерени, кои засмени, приели бедността като своя съдба и крачещи през нея, за да я надвият и да вземат хляба в ръцете си.

Една наистина вълнуваща изложба, която казанлъчани непременно трябва да видят. Не само защото разкрива покъртителна картина от българския живот, за който отдавна сме забравили, но и защото е сътворена от ръцете и сърцето на един човек, роден в Казанлък – Иван Пенков.

Изложбата бе открита в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства в Казанлък от неговия директор инж. Стефан Папукчиев, който показа и фотоапарата Rolleicord, с който Иван Пенков е правил снимките.

„Панчаревската” изложба на Иван Пенков може да бъде разгледана в Музея на фотографията до 19 ноември 2018 година.