20 години навършва на 1 октомври Школата по изобразителни и приложни изкуства „Арт линия“. Създадена е през 2001 г.в Казанлък от художничката Ваня Запрянова, като през тези две десетилетия през нея са преминали над 900 деца и младежи на възраст от 4 до 20 години.

Първоначално школата се помещава в сградата на новооткритото НЧ “Възродена Искра-2000“, а от 2008-а се премества на ул. "Орешака" 6, където е и до днес. Тук е „Ателието“ – Галерия за съвременно българско изкуство на художниците Ваня Запрянова и Росен Дончев. Тя е една от малкото галерии у нас, която освен професионални автори, представя и развива детското творчество. Създадена като експеримент по изобразително изкуство за професионално обучение в извънкласна форма, школа „Арт линия“ показа развитие още през първите години на своето съществуване. "Започнах с обучението на 3 деца, до края на първата година завършиха 10. Всяка година желаещите ставаха все повече. През годините нашето „арт" училище се превърна в творческо и артистично място - културно средище, което чертае пътища за младите таланти", споделя създателката и основна движеща сила на школата Ваня Запрянова.

Днес по-големите възпитаници на "Арт линия" вече се занимават професионално с живопис, графика, дизайн, фотография, анимация, мода, сценография, иконопис, реставрация, архитектура. Обучението в школата е креативно, иновативно и с индивидуален подход. В изграждането на творческата мисъл, в изучаването на техники в изящните и приложни изкуства, в различните начини на представяне и презентации на младите автори, участията в изложби, конкурси, пленери, кураторски и творчески проекти.

"Школа "Арт линия" означава линия по пътя към изкуството - казват още Росен Дончев и Ваня Запрянова. - Един нов, съзидателен и пълен с новаторство свят можете да откриете в нашето училище по креативност! "

Школата прави обучение по изящни приложни изкуства за най-малките от 4 до 6-годишна възраст, както и за по-големите деца и млади хора, дори и за възрастни почитатели на изкуството. подготвя за изпити по рисуване, прави ателиета - графика, живопис, иконопис, витраж, батик, плъсти, работилници за работа с хартия, вълна, стъкло, керамика, организира и участва в изложби, които са повече от 200. Нейните възпитаници печелят престижни награди в национални и международни конкурси - броят им надхвърля 700, участват в десетки пленери у нас и в чужбина. Осъществените проекти на "Арт линия" за тези 20 години са толкова много и толкова разнообразни, че говорят сами по себе си за динамичния творчески процес в школата, за огромната енергия и неуморност на преподавателите да развиват детското въображение, за непрекъснатото търсене на нови форми за "потапяне" в пъстрата палитра на изкуството.