Продължава победният ход на възпитаниците на шахклуб "Казанлък 21"


Тя е едва на 6, когато става Държавен шампион на България по шах.Тренира само от една година, но като истински боец, малкото момиче показва завиден хъс за победа и борбен дух. Това й донася купа, златен медал и шампионска титла в Държавното индивидуално ученическо първенство по шахмат, което се проведе в края на месец май в Курортен комплекс „Албена”. А само преди два дни, на 30 юни, в детския турнир за Купата на "Контур Глобал – Марица-изток” в Раднево, тя спечели убедително Купата и златния медал при момичетата до 8 години.

Само две седмици след като завоюва титлата държавен шампион Калина Шипкова навършва седем. Разделя се с детската градина „Здравец”, за да тръгне наесен в първи клас. Изглежда уверена, без да показва излишни емоции и детски капризи. Малката шампионка на Шахклуб „Казанлък 21”. Калина Шипкова, първородната дъщеря на един от младите и ценни арсеналски кадри – компютърният специалист Ива Шипкова, „Аналитик компютърни мрежи”в дирекция „Управление на процесите”, и на електроинженера Михаил Шипков.

„Калина е огън дете, има страхотна енергия и в същото време е послушна и добричка – споделя майка й Ива, която отделя за кратко от времето си, сега посветено на двете деца – първокласничката Калина и едногодишния Николай. – На 5 юни навърши 7 години, но вече знае какво иска, много е ориентирана във всичко. Нещата ги улавя във въздуха”.

Вкъщи никой от близките не е запален шахматист. Но 5-годишната Калина попада на анимационно филмче, където героите играят на шах. Фигурите я привличат като магнит и тя, освен че следи сериите, непрекъснато настоява някой да я научи. За късмет, в детската градина има извънучебни занимания, които се водят от легендата в казанлъшкия шах Петранка Драганова. Опитният педагог веднага вижда потенциала в малкото момиче и намира подход така, че искрата от филмчето да се разгори. Началото е положено в детската градина, после Калина започва да посещава заниманията в Шахматен клуб „Казанлък 21”. Петранка Драганова продължава упорито да развива таланта на детето, докато за близо една година тренировки, малката състезателка преборва конкуренцията и става шампион на България във възрастовата група до 7 години.

„Никога не съм спортувала в живота си, – признава Ива - затова се изумявам от бойния дух на децата, от това, че знаят какво искат и как да го постигнат”. И тъй като тя смята, че не е необходимо да кара детето си да пише и чете преди да тръгне в първи клас, не я занимава целенасочено с това. За да не й краде от детството, което и без това свършва със започване на училище. Но малката спортистка сама се научава да си пише партиите, а играта на шах все още възприема като детско забавление. „Дай да седнем и да изиграем един шах”, често се обръща към родителите си Калина, като в повечето случаи човекът, с когото играе и който я придружава по състезанията, е таткото Михаил. Двамата коментират различни ситуации и ходове, анализират партиите. Трудно преживява загубите, понякога тръгва с пораженчески настроения, особено като види, че противникът отсреща е доста по-голям от нея. Н, както се казва, това е само едно дете, което, въпреки че само е избрало да учи и английски, да играе карате, зумба и народни танци, все още харесва куклите и констенурките Нинджа. Дете, което обича братчето си толкова много, че плаче заедно с него, когато му никнат зъбки, и което все още гледа със затаен дъх детските телевизионни канали.


„Надяваме се да продължи да се състезава – единодушни са родителите Ива и Михаил, - защото в отбора на Петранка Драганова има задружност, екипност, има невероятен дух. Децата се явяват на състезания, водени от мотото „Нека по-добрият да победи”. А и самата Драганова прави чудеса. Тя притежава изключителен подход към малките спортисти, умее да ги запали по играта, да ги амбицира за победа, да им вдъхне увереност и кураж. Успехите на децата се дължат основно на нея”.


На кого прилича Калина ли?! Уникално мое копие е, признава с усмивка арсеналката Ива Шипкова.

„Този емоционален заряд, това желание да обърна света, макар че понякога се боря с вятърни мелници, но продължавам да се бунтувам, искам да променя нещата, които не ми харесват”. Младата жена идва в града на розите заедно със съпруга си Михаил Шипков, който е казанлъчанин. През януари 2007 година, веднага, след като завършва висшето си образование в Техническия университет в Габрово, специалност „Компютърни системи”, започва работа в „Арсенал”. Попада на страхотен екип, който буквално я обгръща с внимание като родно дете. И до днес Ива Шипкова е признателна на всички свои колеги, особено на началника Станимир Овчаров, днес вече пенсионер. Постепенно с годините първите специалисти, които я въвеждат в работата, излизат в пенсия и на тяхно място идват млади и амбициозни хора, с които е интересно и весело, създава се здрава спойка от взаимно уважение и подкрепа. „Има уникален синхрон в екипа ни, работата върви леко, без излишно напрежение, гледаме нещата да се решават с усмивка, – споделя Ива Шипкова. –Благодарна съм и на сегашния началник на отдела Таньо Стоев, който винаги е проявявал колегиалност, разбиране и уважение”. За десетте години, през които Ива е в „Арсенал”, тя вижда колко бързо се развива и върви напред заводът сега, оценява както добрата кадрова политика, така и грижата за хората чрез многобройните социални придобивки.

Казват, че щастието е сутрин да отидеш с желание на работа и вечер да се връщаш с желание вкъщи.И, ако това е формулата за щастлив човек, то Ива Шипкова е точно такава – щастлива с работата си като компютърен специалист в „Арсенал”, щастлива в семейството си с талантливата шахматистка Калина, с малкия Николай и с Михаил, заради когото тя идва в Казанлък. Вероятно завинаги.

Децата от ШК,,Казанлък 21" извоюваха пореден успех в турнира за деца за Купата на "Контур Глобал – Марица-изток” - Раднево, съобщи Петранка Драганова, ръководител и треньор на шахматния клуб. Освен 7-годишната вече Калина Шипкова, отлично се представи Радослав Бъцков на 14 години, който игра при по-големите - в групата на 16-годишните момчета, и зае трето място, спечелвайки бронзов медал."Много добре се представиха и останалите момчета от клуба, които постигнаха успеваемост над 50%. Симеон Дичев, Тодор Пеев, Константин Смилов, Божидар Петков, Георги Щерев ми дадоха да разбера, че имам страхотна чета, с която мога само да се гордея - сподели Петранка Драганова. - Много добро участие и на новото попълнение от това лято в клуба, 9 г. Емил Христов, който има потенциал бързо да догони другите деца и да се радва също на високи постижения".

На 1 юли малките казанлъшки шахматисти участваха в детски турнир в Сливен, където Симеон Дичев при момчетата до 10 години извоюва второто място. Отличен и за Константин Смилов и Емил Христов, които в същата група се класираха съответно на 5-о и 6-о място. „Малшанс в този турнир имаше Божидар Петков, но в следващите изяви той ще се покаже на висотата, която наистина му подхожда, допълва ръководителката на ШК „Казанлък 21”.