Арсеналецът Неделчо Йорданов: За качеството, работата, пътешествията

„В съвременния свят не може без качество. Конкуренцията е в две неща – в цена и качество, едното от двете да липсва и не се получава“, казва Неделчо Йорданов, ръководител на Направление „Качество“ в „Арсенал“ АД. По думите му, качеството е съвкупност от изисквания, които удовлетворяват клиента и които му предлага производителят.

Още през 1722 година руският император Петър І издава указ за качеството

От почти 300 години има писани закони за качеството, напомня Неделчо Йорданов, споделяйки този любопитен факт. На него и неговата „армия“ от 480 специалисти е поверено качеството в най-мащабното по своите размери и номенклатура предприятие в България. На практика дейността обхваща целия производствен цикъл – от материалите до готовите изделия. Тук влизат входящият контрол, лабораториите – химични, физична, метрология, ОТК по всички заводи, работещите на полигоните за изпитания. Накратко – всичко, което постъпва като материали и заготовки в „Арсенал“ и което излиза като готова продукция, се проверява и контролира от кадрите в Направление „Качество“.
„Работата е всеобхватна. Производството е много разнообразно, стотици хиляди детайли се произвеждат в предприятието и ние се простираме от началото до края на всеки един производствен процес, – обяснява Неделчо Йорданов. - Проверяваме входящите материали и изделия, те минават през съответните лаборатории, където оценяваме тяхната пригодност за работа,следим как се изпълняват технологиите, съпровождаме целия процес и накрая идва контролът на готовата продукция. Следваме много строги правила, разработена е Система за управление на качеството, която непрекъснато се усъвършенства, спазваме методики. Всички стандарти и системи за качество са част от системата за определяне пътя на всяко едно изделие“.

„Арсенал“ има над 140-годишна история и продължава да се развива – заради сериозното качество, което поддържа на своята продукция. Това не може да бъде постигнато, ако няма стройна система и много добра организация. От ръководителя до работника – всички са отговорни за качеството, смята още Неделчо Йорданов. Според него, много трудно се осъществява такава дейност в предприятие с мащабите и огромната производствена листа като „Арсенал“.

Но, ако не си жалиш силите, резултатът е добър

Успехът е заложен още в подбора на кадрите, твърдо е убеден той. Първоначалното ниво на компетентност е много важно, е първата максима по отношение на хората в неговия ресор. Втората максима, която следва, е създаването на добри кадри чрез допълнителни обучения и квалификации. Не жали сили и за това. Знае, че развитието на специалистите от направление „Качество“ е необходимо и задължително, защото новите техники и технологии, които ръководството непрекъснато въвежда, изискват това.
Неделчо Йорданов е в „Арсенал“ от 2006 година, а от 2009-а ръководи Направление „Качество“.
Има две висши образования – завършил е Военното училище в Шумен и УНСС в София. Работил е в НИТИ, няколко години е посветил на частния бизнес, след което избира „Арсенал“. Признава, че армията го е научила на ред, дисциплина и отговорност. В НИТИ е срещнал високо ниво на професионализъм, работил е с отлично подготвени кадри в различни области, усвоявали са се различни изделия, благодарение на което надгражда знанията си. Годините в Института са важни в биографията на настоящия арсеналец, защото именно те му дават куража да се ориентира към частния бизнес и да създаде от нулата цяло предприятие. Всяка една от сферите, в които се е занимавал, е градила в него опит, знания, креативност, които му помагат днес да решава задачите в една от важните дейности в предприятието. И, незнайно как, да не се уморява от това. Има шест патента в различни области. В допълнение – Неделчо Йорданов има пълна проектантска правоспособност за част „Технологична“ и много обекти на територията на „Арсенал“, включително и за преустройство, са негови проекти.

„Зареждам се, като видя резултата от това, което правя“, признава ръководителят на арсеналското направление „Качество“. И само той си знае зад този резултат колко напрегнати делници, че и нощи, стоят…

Работа, работа, пътешествия

Работа в предприятието, работа в градината на семейната къща. Работа – това е едната ключова дума за Неделчо Йорданов. Колкото повече, толкова повече. Но спазва границата – умственото натоварване задължително се редува с активна физическа дейност. Такава е формулата, която високият мъж със засмените сини очи следва в житейския си път. И втората ключова дума е пътешествия. Едва ли има много хора като него, които са се срещнали с всякакви екзотични животни в естествената им среда. Неделчо Йорданов е един от тях. По време на една от своите обиколки по света. Бил е почти на всички континенти, на емблематични и екзотични места. Стъпил е на Южния тропик, известен още като Тропика на Козирога. В Аржентина се е изкачил на 3500 метра надморска височина и се е потопил в бита и обичаите на местните индианци. В Мексико е успял да се докосне до културата на маите и е силно впечатлен от отношението на древната цивилизация към смъртта и отвъдното. Незабравими спомени оставят у него Китай, Тайланд, Лаос, Камбоджа, Виетнам, Танзания, Малайзия, Индия, арабският свят. Различни култури, вярвания, бит, природни дадености, минало и настояще, които завладяват по свой неповторим начин. Най-ярки обаче са впечатленията му от Южна Африка с нейните невероятни паркове. „Това, което е създадено от природата, е много по-силно и въздействащо от човешката направа“, категоричен е Неделчо Йорданов. Никога не пропуска да отбележи и красивите места, историческите и географски забележителности на България. Обиколил е всички планини в страната и продължава да го прави винаги, когато има малко свободно време. Черпи енергия от природата и допълва богатите си познания за нашата история.

Да речем, щастлив човек съм

Звучи скромно, почти условно казано, но е точно така. „Човек е богат с децата си и с емоциите“, признава той. И двете са налице. Неделчо Йорданов има син и дъщеря и три юначета – внуци. „Единственото трайно нещо на земята са децата, как си ги възпитал, какви хора са станали“, казва с топлина в гласа. А емоциите успява да си ги създаде със своята любознателност и страст към пътешествията.

Човек, който успява да подреди съдбата си така, че тя да му носи удовлетворение и радост навсякъде – в работата и в семейството, в градината на село и в най-далечните кътчета на света. Какво повече…