"Арсенал" върви нагоре и напред. Не познавам друг завод с такава известност в света като "Арсенал", каза инж. Николай Ибушев, генерален директор на "Арсенал" АД, на тържественото награждаване на отличниците на труда за 2020 година. В своето приветствие той подчерта, че в "Арсенал" има много работници, служители, специалисти, които заслужават да бъдат в Алеята на трудовата слава. Всяка година 51 от всички тези хора с принос към развитието на дружеството намират място сред отличените. Тяхна задача е и да учат младите хора, да им предават опита и знанията си, за да върви заводът нагоре. Той благодари на своя екип, на директорите на заводи, на ръководителите по места, на синдикатите, на всички работещи във фирмата, защото всеки един от тях има заслуга за развитието на предприятието. "Няма бивши арсеналци - всеки, чийто живот е свързан със завода, остава завинаги арсеналец, а в богатата история на предприятието това са поколения наред", подчерта още генералният директор и поздрави присъстващите с празника. Той лично връчи на всеки един от отличените почетната грамота на дружеството.

Поздравление на инж. Николай Ибушев, генерален директор на "Арсенал" АД, по случай 142 години българска отбранителна промишленост и 96 години от установяване на Военната фабрика в Казанлък:


Скъпи арсеналци,

Уважаеми колеги, приятели, партньори, съмишленици!

Преди 142 години в България се поставя началото на българската отбранителна промишленост. Преди 96 години в Казанлък започва усилено строителство на нов завод, в който се съсредоточават цялата техника, оборудване, инженерно-технически кадри, специалисти, работници от Софийския арсенал. За да се превърне този казанлъшки завод във флагман на българската отбранителна индустрия и в гаранция за просперитета на целия регион.

В своята дълголетна история „Арсенал“ АД доказа, че е уникално явление в българската икономика и индустрия. Той няма аналог по своите мащаби, с огромната си продуктова листа, с производствените си възможности и невероятен потенциал – тук няма нещо, което да не може да се направи. В „Арсенал“ една идея може да се развие до готово изделие, което малко предприятия в света имат способността да постигнат.

Опитът, трупан в продължение на 142 години в хора, в технологии и ноу-хау, разумните инвестиции в кадри и техника, въвеждането на иновации и модерно оборудване са важна част от успеха на дружеството. Днес „Арсенал“ е една от фирмите в света с най-голяма номенклатурна листа в бранша, тя е символ на високо качество, на коректност и успех. „Арсенал“ означава респект и признание у нас и по света.

Ние продължаваме да сме водеща фирма с огромен авторитет, най-големият работодател в страната, безспорен икономически фактор. И това го дължим на всички – работници, служители, специалисти, ръководители на всички нива. Това се дължи на хилядите арсеналци, на цели поколения, преминали и преминаващи по трудовия и житейския си път тук, отдавайки силите, енергията, знанията си за просперитета на предприятието.

Съхранили богатата история на завода, надградили постигнатото от нашите предшественици, всички ние уверено продължаваме напред. Независимо от превратностите на времето, „Арсенал“ доказа, че е не само предприятие, то е емблема. В миналото, днес и в бъдеще!

Честити 142 години българска отбранителна промишленост!

Честити 96 години „Арсенал“ в Казанлък!

Инж. Николай Ибушев
Генерален директор на „Арсенал“ АД