Художественият ръководител на Фолклорен ансамбъл „Арсенал“ Христо Стоянов бе приятно изненадан от ръководствата на „Арсенал“ АД и „Арсенал – 2000“ АД. По случай неговия 70-и рожден ден той бе поздравен лично от генералния директор на „Арсенал“ инж. Николай Ибушев в присъствието на ръководните екипи на двете дружества. „Желаем Ви много здраве, непрестанни нови идеи за творчество и нови успехи в работата Ви през годините напред! Благодарим Ви за дългогодишния труд – неизменно в „Арсенал“, за усилията, високата отговорност, професионализма и убедеността, с които неуморно работите за съхраняването на българските традиции и българския фолклор, превръщайки ансамбъл „Арсенал“ във визитна картичка на фирмата, на Казанлък и на България по света.

Благодарим Ви за това, че заедно с ансамбъла поставихте началото на отношенията и сътрудничеството между Казанлък и японските градове Фукуяма, Мунаката и Хирошима. Благодарение на българския фестивал във Фукуяма, чрез Асоциацията за приятелство „Казанлък-Япония“ и организираните с Ваше съдействие Дни на японската култура у нас, задълбочихте и затвърдихте приятелството между българския и японския народ, активизирахте двустранния обмен с Япония и се превърнахте в посланик на българската култура в далечната страна.

Благодарим Ви за лоялността и дълбоката Ви привързаност към нашата фирма, за наградите, които печелите в страната и в чужбина с името и марката „Арсенал“ и за това, че сте вторият арсеналец, заслужил високото звание Почетен гражданин на град Казанлък!“. Това се казва в приветствения адрес, тържествено връчен на юбиляра. Христо Стоянов получи и специален сувенир на „Арсенал“, а посланието, което бе отправено към него заедно с подаръка, бе: Щурмувайте все по-големи цели – за Ваше удовлетворение и радост и за чест и гордост на „Арсенал“!“.

Рожденикът благодари за уважението и жеста на внимание и сподели, че вече 43 години продължава неговата връзка с предприятието. Той сподели, че през 2022 г. се навършват 75 години от основаването на Фолклорен ансамбъл "Арсенал". За отбелязване на юбилея се предвиждат редица събития. Ансамбълът продължава да популяризира българския фолклор по света, благодарение на отношението и подкрепата от страна на фирменото ръководство.

Арсеналецът Христо Стоянов смело може да бъде наречен „духовният мост“ между Япония, Казанлък и „Арсенал“. Години наред той прославя българските народни песни и танци в Страната на изгряващото слънце и покорява сърцата на японците с българската народна музика, със завладяващите й ритми и с красотата на народните ни носии. Повече от 20 години съществуват културни взаимоотношения между Япония и Казанлък, като в тяхната основа е „Арсенал“.

За своя принос в разрастването на двустранното сътрудничество и за своята неуморна работа за популяризиране на българската традиция и култура в Япония Христо Стоянов бе отличен с високото държавно отличие на Японското правителство - Орден на изгряващото слънце „Сребърни лъчи“. Той е и Почетен гражданин на японския град Мунаката. А ръководеният от него Фолклорен ансамбъл „Арсенал“ бе поканен да участва в културната програма на Летните олимпийски игри в Токио, които трябваше да се проведат през 2020 г., но бяха отложени заради пандемията от коронавирус. През октомври 2021 г., отново заради пандемията, танцьорите на ансамбъла закриха виртуално Световния български фестивал в Мунаката.

Христо Стоянов е вторият арсеналец, след генералния директор на дружеството инж. Николай Ибушев, удостоен със званието Почетен гражданин на Казанлък.