„Символът на влака, излизащ от тунела, е остарял, сега уверено вървим напред и тунела вече не се вижда зад нас“, каза генералният директор на дружеството инж. Николай Ибушев

Много добро финансово състояние и обезпечени договори
„Аз не помня „Арсенал“ да е бил в толкова добро финансово състояние, както е сега – каза инж. Николай Ибушев в своето слово пред хилядите арсеналци и гости на фирмения празник, състоял се на фирмения стадион. - Работата на предприятието е обезпечена с договори в следващите 2-3 години, а някои производства и за по-дългосрочен период.“ Той припомни, че „Арсенал“ е най-старото промишлено предприятие в България, основано още преди съставянето на първото българско правителство след Освобождението, а само след 2 години ще чества своя век на казанлъшка земя.

"Влакът" остави тунела зад себе си и продължава напред
Инж. Ибушев направи паралел със ситуацията в „Арсенал“ преди 6-7 години, когато дружеството символично е било оприличено на влак, който излиза от тунела. „Този символ вече е остарял. Тунелът е зад нас, той не се вижда, а влакът продължава уверено напред“, послужи си с метафора директорът, който на 8 септември 2022 г. навърши четвърт век начело на „Арсенал“.

Шест пъти увеличени активи за последните 10 години
Активите на „Арсенал“ са се увеличили в последните 10 години шест пъти, т.е., все едно сме построили още шест „Арсенала“, допълни той. Инж. Ибушев отбеляза, че за осеммесечието – за периода от януари до август т. г., печалбата на предприятието се е увеличила с 25% спрямо същия период на 2021 година.

250 милиона лева инвестиции
„През последните години инвестициите, които дружеството направи в сгради, оборудване, реновиране, машини и съоръжения, надхвърлят 250 милиона лева. Това ни позволи да усвоим редица нови изделия, да се появим на международните пазари с много обновена продуктова гама. „Арсенал“ АД стои много добре на световните пазари, продукцията ни е търсена, с високо качество и може да осигури всичко необходимо за нуждите на сухопътните сили. Ние сме изключително търсен партньор“, коментира генералният директор.

Собствена фотоволтаична централа за нуждите на дружеството
През 2021 г. „Арсенал“ е изцяло газифициран, но след поскъпването на всички енергоносители ръководството започна изграждането на собствена фотоелектрическа централа с мощност от 35 Мегавата. По думите на инж. Ибушев, при добри метеорологични условия, това съоръжение ще удовлетворява нуждите на предприятието. Николай Ибушев посочи, че се очаква централата да бъде готова в края на тази или началото на следващата година и подчерта, че много малко предприятия в страната правят нещо подобно за собствени нужди, а не за продажба. Това до голяма степен ще обезпечи нужната енергия за дружеството.

Пето увеличение на работните заплати, очаква се средна РЗ от 2000 лева
За шест месеца заплатите на арсеналци бяха увеличени четири пъти, като средната работна заплата към края на август е 1750 лева, а след последното увеличение за четвъртото тримесечие тя става 1850 лева. „Вече сме започнали да пресмятаме нашите възможности и най-вероятно до края на годината ще има и пето увеличение, с което средната работна заплата ще надхвърли 2000 лева - коментира още Николай Ибушев и допълни – Няма да допуснем инфлацията да ни надмине.“

С 80% са нараснали средствата за социална дейност спрямо 2021 година
Средствата, които дружеството отделя за своята социална политика, също нарастват, като през настоящата година те са се увеличили с 80% спрямо миналата. Сред важните социални придобивки са месечните ваучери за храна за пълно присъствие на стойност 200 лева, допълнителните ваучери от 200 лева за Коледа, Великден и празника на дружеството, вътрешнозаводският транспорт, едноседмичната безплатна ол-инклузив почивка на море за работещите в предприятието, от която през 2022 г. са се възползвали 2000 арсеналци, поевтиняването със 65% на храната в 8-те напълно обновени заводски стола. Възстановен е транспорта за работещите в по-отдалечените общини – Стара Загора, Гурково, Николаево и Павел баня. Пътуващите от там получават и 250 лева за отдалеченост. Осигуряването на този транспорт струва на дружеството между 80 хил. и 100 хил. лв. месечно.

За децата на Казанлък

На издръжка на дружеството са Фолклорен ансамбъл „Арсенал“, където танцуват 200 деца и младежи, и Футболен клуб „Арсенал – 2000“ със 140 деца. „Арсенал“ се грижи за детска градина „Буратино“, като поема разходите за отопление, вода, ремонт, обновяване, единствено заплатите на персонала в нея са общински, защото и градината е общинска. „Нашите грижи за децата ще продължат, защото те са бъдещите арсеналци“, заяви г-н Ибушев. Всички тези социални дейности са факт и благодарение на добрата работа на ръководството на „Арсенал“ АД и взаимодействието с фирмените организации на КНСБ и КТ „Подкрепа“, на които той специално благодари.

Специална политика за образование квалификация на кадрите
„По отношение на кадровата политика в „Арсенал“ има над 1100 души с висше образование, което е огромен научен и ръководен потенциал. Ние се грижим за тяхната преквалификация“, посочи още инж. Ибушев и допълни, че ръководството обръща огромно внимание на подготовката на бъдещи кадри. „Арсенал“ АД е партньор в областта на дуалното обучение и практиките на образователни институции. „Важна част от социалната политика са стипендиите за бъдещи и настоящи кадри на дружеството, които следват в Технически колеж – Казанлък, Технически университет – София, Филиал Пловдив и в други технически висши учебни заведения. Много добро е партньорството ни с Професионална гимназия „Иван Хаджиенов“ по линия на дуалното обучение и Математическа гимназия „Никола Обрешков“. Считаме, че образованието е най-важното за едно успешно предприятие“, каза още той.

Всеки отличник в труда да стане настойник на млад човек
За 18-та година „Арсенал“ излъчи 51 отличници в труда. На тях инж. Николай Ибушев заръча: „Вие не сте отличници само за 1 година, най-важната задача на всеки от вас е да стане настойник на поне един млад човек.“

Ползотворно сътрудничество с местната власт
Дружеството работи много добре с местната власт, благодарение на което Казанлък става все по-красив и благоустроен град. „Нормално е в един град с големи работодатели да има добри взаимоотношения с местната власт“, подчерта инж. Ибушев

Поклон пред мениджърските екипи, пред ръководствата на заводи, цехове, направления, отдели, звена. Поклон пред работниците, специалистите и служителите на „Арсенал“
„Мениджърските екипи на „Арсенал“ АД и „Арсенал – 2000“ АД доказаха, че могат да се справят с всяко предизвикателство и да успяват. Поклон пред тях, пред всички ръководители, директори, началници, поклон пред всички работници, специалисти и служители на „Арсенал“, каза в заключение инж. Николай Ибушев. И пожела на всички да посрещнат заедно, в добро здраве и с още по-големи успехи вековния юбилей на „Арсенал“ в Казанлък през 2024 година.