Гробниците в Долината на тракийските царе нямат никакъв аналог. Все още не можем да си обясним защо толкова близо една от друга са разположени тези подмогилни съоръжения, и защо толкова висока е тяхната концентрация в радиус от 30 км. При това периодът им на изграждане е 150-200 години. Пред нас, археолозите, все още стои въпросът защо именно тук траките са избрали да изграждат тези могили, наистина това е една Свещена долина на траките, каза днес по време на първата копка на проекта за реставрация на могилите „Хервеция” и „Грифони” край Казанлък археологът Диана Димитрова.

Диана Димитрова сподели, че е координатор на подтема към мащабния проект на Българската академия на науките „Траки”, свързана с изследването на мазилките и цветните пигменти в тракийските гробници, които са паднали още по време на разкопките. Тези изследвания ще дадат допълнителна информация дали използваните техники в различните съоръжения в района са еднакви или не, както и възможност за по-прецизна датировка на самите паметници, тъй като по-голямата част от тях са открити и ограбени още в древността, каза още Димитрова.

Над 1500 са могилите в Казанлъшката долина, но усилията трябва да бъдат насочени към социализация на откритите вече паметници и те да бъдат съхранени за поколенията напред. Тези съоръжения са на 2500 години и трябва да ги запазим поне още толкова, заяви археологът Диана Димитрова.