Аполо 11 и големият скок за човечеството 16 юли, 1969 г. 13 часа, 32 минути.
От космическия център Кенеди в САЩ, след 8-годишна подготовка е изстрелян космическият кораб Аполо 11. Това е първата дълго замисляна мисия с пилотиран космически кораб, чийто екипаж е планирано да кацне на Луната и да върне обратно на Земята космонавтите Нийл Армстронг, Майкъл Колинс и Едуин Олдрин.
На 20 юли в 02 часа, 56 минути те получават съобщение: „Тук Хюстън, излизането разрешено, дишаме с вас, момчета!“
След двучасова подготовка, в 04,55 ч. Нийл Армстронг отваря люка и слиза по стълбата на лунния модул. Прави три малки крачки и с това се превръща в първия човек, стъпил на лунната повърхност.
„Малка стъпка за човека – голям скок за човечеството!“ – възкликва той. Запомняща се фраза, останала емблематична и до днес.
19 минути след него се присъединява и Олдрин, изричайки: „Величествена самота!“ Една стоманена плоча оставят те на луната, на която било написано: „Тук хора от планетата Земя първи стъпиха на Луната, юли 1969 г. след Христа. Дойдохме с мир, от името на цялото човечество!“. Астронавтите забиват и американското знаме.
Американският президент Ричард Никсън влиза във връзка с тях и казва развълнуван само едно изречение: „Заради това, което направихте, Бог стана част от живота на човека!“.
Престоят на лунната повърхност е ограничен, астронавтите вземат проби от там и правят само няколко фотографии. След това лунният модул напуска повърхността на Луната, скача се с командния модул и започва подготовка за обратен полет и навлизане в земната атмосфера.
На 24 юли в 16,50 часа корабът Колумбия се приводнява на 812 мили от Хавай.
Завръщайки се на Земята Олдрин казва: „Ние сме тук като символ на ненаситното любопитство на човека да изследва непознатото.“
С това е изпълнена една дълго планувана мисия – мисия, свързана с отиването на човек там, където никога не е бил.