Над 1800 машини са в готовност да обработват настилките на републиканските пътища, за да се осигури безопасно пътуване на шофьорите. Съоръженията и настилките по проходите се обработват превантивно срещу обледяване, съобщава Агенция "Пътна инфраструктура".

В поддържането на 20 000 км републикански пътища през зимните месеци ще участват около 3000 машини - снегорини, техника за разпръскване на пясък и други дейности по снегопочистването. В опорните пунктове има нужните количества сол, пясък и химикали и машини за посрещане на първия сняг.

Общинското предприятие „Комунални дейности и поддръжка на инфраструктурата“ е в пълна готовност за зимното поддържане на пътната инфраструктура и за снегопочистването на Казанлък, съобщи ВрИД директорът на предприятието Теменужка Люцканова. На разположение са общо 11 машини, 7 гребла и малък трактор за почистване на централното градско пространство, обхващащо площад „Севтополис”, улиците „Ген. Скобелев” и „Искра”. Всички работници в предприятието са на разположение. За ръчно почистване на тротоарните площи са предвидени 80 броя гребла и 40 метални стъргалки, които ще се ползват изключително внимателно, за да не се увредят настилките. Необходимите количества пясък, сол и айсмелт са на склад. „Имаме пълна координация с Община Казанлък, Гражданска защита, Районно пътно управление, с кметовете на населените места, така че сме готови за посрещане на зимата”, увери Теменужка Люцканова.

За трета поредна година Община Казанлък има сключен договор за четвъртокласната пътна мрежа с фирма „Промакс“ ЕООД. Фирмата разполага с 30 машини и повече от 50 човека личен състав. Създадена е организация за проследяване на ситуацията на пътищата чрез 4 контролни групи.

Кметовете на кметства сключват договори с фирми и земеделски кооперации за зимното поддържане и снегопочистване на територията на съответното населено място. При необходимост, те могат да разчитат и на помощ от страна на Общинското предприятие в Казанлък.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в Агенцията. А за сигнали на територията на община Казанлък горещият телефон е 0700 400 56.