Антики и огнестрелно оръжие в дома на 66-годишен мъж На 11 юли 2018 г. е извършено претърсване и изземване на предмети от жилище в Стара Загора. Намерени и иззети са археологически обекти -1680 броя антични монети - колекции и отделни монети от исторически епохи - Тракия, Рим и Византия, 431 броя старинни антични предмети от различни исторически епохи, 49 различни по вид и форма антични предмети от жълт метал, наподобяващ злато, като една част от тях представляват колекция от историческа епоха - Тракия, а останалите предмети, които не представляват колекция, са от от епохи - Тракия и Рим и античен керамичен съд с форма на гърне. При извършеното претърсване и изземване са намерени и иззети още огнестрелни яръжия - пистолет с пълнител, без изписани на него фабрични номера и марка; револвер без изписани на него фабрични номера и марка, старинна пушка с неразчетена марка и фабричен номер, 22 броя боеприпаси 22 калибър, 24 броя боеприпаси, различни калибри, 1 боеприпас 23 милиметра. Иззети са и пари - 53 135 лв., 9444 щатски долара, 10 швейцарски франка и 2490 евро.

Образувано е досъдебно производство за престъпление за държане на археологически обекти и за държане на оръжие.

В качеството на обвиняем е привлечен 66-годишен мъж за това, че държал повече от три археологически обекта, които не са идентифицирани и регистрирани по съответния ред, както и че е държал огнестрелни оръжия, без да има за това надлежна разрешение.

Спрямо обвиняемия е постановено "задържане под стража" за срок от 72 часа. И за двете престъпления законът предвижда наказание "лишаване от свобода".