Анастасия Мозер: Гледайте да овладеете корупцията


Петя Ставрева: Да се направи регистър на розопроизводителите

„Гледайте да овладеете корупцията”, този призив отправи чрез медиите д-р Анастасия Мозер, дългогодишен земеделски лидер и народен представител в 37, 38, 39 и 40-ото Народно събрание на България. В разгара на 115-ия Празник на розата една от емблемите на демократичните промени у нас и дъщеря на видния български политик Георги Димитров – Гемето, Анастасия Мозер посети Казанлък по покана на Петя Ставрева, председател на ПП „ОБединени земеделци”, и на представителя на партията в Казанлък Симеон Стоилков, управител на „Казанлъшка Искра” ЕООД.

Основната тема, която „Обединени земеделци” дискутираха, бе розопроизводството, както и състоянието и мерките, които се вземат в защита на малките и средните селскостопански производители. Петя Ставрева представи Общата селскостопанска политика на ЕС, която слага акцент върху дребните, средните и млади фермери и подкрепя малките и средни производители. По думите й, е необходим Закон за розата, „защото е крайно време със законодателството да бъдат защитени българските национални интереси, а розопроизводството е един от тях”. Според Петя Ставрева, Министерството на земеделието и храните трябва да направи специфичен регистър на розопроизводителите, а самите те да бъдат стимулирани да се регистрират като земеделски производители и да се сдружават помежду си.

Розопроизводството има нужда от подкрепа, единодушни са обединените земеделци, а Анастасия Мозер допълни, че розовото масло е запазената марка на България и заяви: „Държавата е тази, която трябва да пази интереса на хората и на българските производители”. Тя самата, която живее в САЩ, никога не купувала гръцки йогурт, защото не можела да си позволи да го замени с българското кисело мляко. Анастасия Мозер каза още, че „в страната ни трябва да се овладее корупцията”, което, според нея, „ще стане много трудно”. „Необходима е политическа воля за това”, допълни дългогодишният земеделски лидер.

Петя Ставрева обясни, че ПП „Обединени земеделци” подготвят стратегически документ за селскостопанската политика до 2025 година. Земеделците продължават да настояват минимум 50% от стоките в големите вериги магазини да бъдат български, както и да се създават организации на земеделските производители чрез финансова подкрепа.

На срещата на Мозер и Ставрева с казанлъшките журналисти присъства и кметът Галина Стоянова. „Притеснява ме неконтролируемото разрастване на розови насаждения, при което дори част от Добруджа от житницата на България се превръща в масиви от рози и лавандула. Държавата трябва да реагира на това със Закон за розата”, каза кметът Стоянова. Тя подчерта още ролята на единствения Институт по розата и етеричномаслените култури на Балканите – този в Казанлък, който трябва да стане окачествител за розовото масло, а не само да произвежда резници.

По-късно, като част от посещението на д-р Анстасия Мозер в града на розите, бе отличаването й с грамота за заслуги към утвърждаване на демокрацията в България заедно със сборник с архивни документи на ДС, връчени й от представители на „Демократичен Казанлък".

Заедно с д-р Мозер и Петя Ставрева в Казанлък бе проф. Чарлз Мифсут, представител на Министерството на образованието в Малта и преподавател в Университета на Малта.